woensdag 28 juli 2010

Gestoomde mosselen met venkel en crème fraîche

Ingrediënten:
- 1 grote venkelknol, het loof apart
- 1 grote witte ui, gepeld
- 2 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
- 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 1 gedroogde Spaande peper, fijngehakt
- zeezout en peper uit de molen
- 2 kilo mosselen, gewassen, schoongeboend en ontdaan van evt. baarden
- een groot glas witte wijn
- 250 ml crème fraîche
- extra vierge olijfolie

Bereiden:
1. Hak de venkel, de knoflook en de ui in de keukenmachine fijn (kan natuurlijk ook met de hand). Fruit de venkel, ui, tijm, knoflook, Spaanse peper met een snufje peper ongeveer 10 minuten in een grote pan met dikke bodem op een matig tot laag vuur, tot ze zacht en zoet zijn.
2. Zet het vuur hoog en doe de crème fraîche en de witte wijn erbij. Meng alles en doe de mosselen erbij. Leg een deksel op de pan en laat de mosselen een paar minuten stomen. Kijk nu even in de pan en schep en schud de mosselen om. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten totdat alle mosselen open zijn.
3. Als alle mosselen open zijn (dichte weggooien). Breng het sausje op smaak met wat peper en eventueel zout ( niet teveel, want mosselen zijn van zichzelf al zout).
4. Schep de mosselen in een schaal en verdeel de saus erover. Strooi vlak voor het serveren het venkelgroen er over, geef er stokbrood bij en zet de rest van de witte wijn op tafel.

Bron: Jamie Oliver, 'Kook met Jamie'.

Een erg lekker mossel recept. Doop je stokbrood in de saus met venkel en crème fraîche, je hebt verder geen sausjes nodig. De mosselen zijn erg lekker van smaak.

2 opmerkingen:

Annie zei

Je was alweer vroeg aan het bloggen Caroline.Je hebt het er maar druk mee en Johan natuurlijk ook.
Ziet er allemaal prachtig uit en vooral ook lekker!!
Heb gisteren van Karin de perziken met marsala mogen proeven , héérlijk.

Anoniem zei

Ook lekker: op het laatst geraspte of heel kelin gesneden groene appel erbij!