woensdag 31 augustus 2011

Couscous met kip, gekarameliseerde ui en kikkererwten


Voor de bouillon:
- ½  liter kippenbouillon
- 1 bilologische kip of 4 kippendijen
- 1 ui, gesnipperd
- 100 g kikkererwten uit blik, afgespoeld
- 3 el zonnebloemolie
- 2 el olijfolie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl verse peper
- zout, naar smaak
- 10 saffraandraadjes
- handje gehakte bladpeterselie
- handje gehakte koriander

Voor de gekarameliseerde ui:
- 3 witte uien, in ringen gesneden
- 100 g gewassen en gewelde rozijnen
- 1 el boter
- ½ tl kaneel
- 4 el honing


Bereiden:
1. Snijd de kip in stukken (ik heb kippendijen gebruikt) en smeer in met kurkuma, gember, peper en zout. Bak de kip ongeveer 10 minuten in de olijfolie en zonnebloemolie. Bak de gesnipperde uit mee en voeg de saffraan toe. Giet de ½ liter kippenbouillon op de kip en laat op middelhoog vuur 20 minuten koken. Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten toe en breng opsmaak met zout.
2. Maak intussen de gekarameliseerde uien: smelt een eetlepel boter in een koeknpan en bak de uiringen tot ze zacht en glazig zijn. Voeg kaneel, rozijnen en honing toe. Laat dit zachtjes 10 minuten sudderen en roer af en toe door.
3. Serveer de kip met couscous waar je de kikkererwten doormengt. Serveer de gekaremliseerde uien erbij en eventueel nog wat bouillon erbij. Bestrooi met de gehakte platte peterselie en het korianderblad.

Bron: dit recept stond in "Le Magazine" blaadje van V&D en komt uit het boek: "Kookkaravaan" van Yassine Nassir & Marcel van Sifhout.

Wij houden erg van de Arabische keuken en toen ik dit recept in het V&D blaadje zag staan, heb ik het meteen gemaakt. Het is een lekker recept en niet al teveel werk. De gekarameliseerde uien kun je van tevoren maken. Ik denk dat het trouwens ook erg lekker smaakt bij een ander stukje vlees, bv. varkenshaas of een karbonade.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een goe idee couscous deze karameliseerde uien toe te voegen:)

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Heerlijk; daar lust ik wel 'n hapje van ;-) Ben wel benieuwd naar dit nieuwe kookboek, heb nog alleen nog geen tijd gehad om 't te bekijken in de winkel.

Photo-copy zei

Ik ben te laat voor een extra portie zeker? ;-)

Als je van bij het begin wat zout bij de uien doet, worden ze veel sneller bruin. :-)

Siesie zei

Hallo Caroline,
In het recept staat dat je de laatste 5 min. de kikkererwten (ik neem aan de 100 gram vermeld in het recept?)bij de kip mengt.
Bij het serveren staat dat je de kikkererwten door de couscous mengt. Toch niet de kikkererwten die al door de kip zijn gemengd? Neen he? Bedoel je misschien de rest er van die nog ovr zijn in het blik? Blik van 250 gram?
Bedankt en groetjes,
Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
De kikkererwten meng je allemaal (dus het hele blik) door de couscous. De kip serveer je dan op de couscous met de gekarameliseerde uien.
Leuk dat je dit gaat maken. Een ontzettend lekker gerecht.
succes, Caroline

Anoniem zei

Ik heb dit gisteren gemaakt, erg lekker! De gekarameliseerde uien smaakten goed bij dit gerecht. Groetjes, Marlous