dinsdag 23 augustus 2011

Hatays künefe (Turks dessert)


Ingrediënten:
- 250 ml slagroom
- 100 g boter
- 500 g kataifideeg
- 4 el fijne semolina
- 1 bol buffelmozzarella
- 200 g kaymak
- 2 dl sinaasappelsap
- 200 g suiker
- 100 g pistachenootjes, ongezouten

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200'C. Verwarm de helft van de slagroom met 125 ml water en smelt de boter erin. Pluk het kataifideeg goed los en leg het in een ruime kom. Schenk het lauwe slagroom-botermengsel erover, meng het er goed door en laat het intrekken. Verwarm de rest van de slagroom met 125 ml water en de semolina, breng al roerend aan de kook en laat dik worden. Laat het mengsel afkoelen,
2. Pluk de mozzarella uit elkaar en meng de stukjes met het semolinamengselen en de kaymak.
Beboter een ronde vorm van ca 24 cm doorsnede met een lage opstaande rand. Verdeel de helft van het kataifideeg in een gelijkmatige laag over de bodem en druk goed aan. Verdeel het kaasmengsel erover en eindig met de rest van het kataifadeeg.
3. Bak de künefe in het midden van de oven in ca.40 minuten goudbruin en gaar.
4. Kook het sinaasappelsap met de suiker op laag vuur tot een dikke siroop. Maal de pistachenootjes fijn in de keukenmachine . Schenk de afgekoelde siroop over de warme künefe, bestrooi met de fijngemalen pistache en serveer direct,  in vierkante stukken gesneden. Schenk er sterke Turkse thee bij

Bron: "Bismilla Arabia" van Nadia Zerouali en Merijn Tol.

Dit is een apart Turks dessert, dat je warm moet serveren. De volgende keer maak ik iets meer van de suikersiroop, zodat die goed overal verdeeld is. En ik moet ook een grotere vorm gebruiken, zodat het geheel wat platter wordt. Ik ga het binnenkort weer maken en ik hoop dat het dan beter wordt. Als iemand nog tips voor mij heeft...?  Kataifideeg en kaymak koop je in de Turkse winkel.
Künefe is een specialiteit van Antakaya, in het uiterste zuiden van Turkije, waar de sfeer Arabisch is. Het is ook een van de populairste desserts in Jordanië, vooral bij de Palestijnse gemeenschap. Het is ook geliefd in Libanon, waar sommige mensen het als ontbijt eten tussen twee plakken sesambrood. Elke streek gebruikt zijn eigen witte kaas, waarvoor mozzarella de beste vervanger is.  Künefe wordt ook wel gemaakt met gehakte noten, maar het is de kaasvulling die künefe zo bijzonder en verrukkelijk maakt.

14 opmerkingen:

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Kataifi: ik houd ervan! Heb het nog niet eerder met mozzarella gegeten, maar dit dessert lijkt me heerlijk.

Marian zei

Wat een interessant recept!
Wat is kaymak eigenlijk?
Groetjes,
Marian

Anoniem zei

Ik will ook!! Ja turkse zoetigheden zijn erg zoet en erg lekker;))
Kaymak is een produkt van melk..hm aigentlijk als ik het goed heb als je melk kookt en je laat het staan dat hrijgt het een romige kapje.Tenmimste in mijn land noemen we dat kajmak:)

Daisy zei

Lijkt me lekker.Ik denk dat ik ooit iets soortgelijk gegeten heb in mijn Turkse hotel. Heerlijk zoet. Lijkt me leuk om eens zelf te maken. Maar die Turkse ingrediënten schrikken me af. :) Gewoon omdat ik dan al naar de grote stad moet trekken om een Turkse winkel op te zoeken.

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Kaymak is een romig zuivelproduct, vergelijkbaar met zure room.
Ik heb een link gemaakt naar wat kaymak is, als je op het woord klikt bij ingrediënten, krijg je de informatie.
groeten, Caroline

Nell zei

Wat een geweldige uitleg, Caroline, bij dit recept! Ik dacht - verleden tijd dus - dat ik best wel wat ingrediënten kende, maar kaymak, nee, echt nog nooit van gehoord. Ik ben weer een beetje wijzer!

A La Ons zei

Wel eens gegeten maar, wist nooit hoe het gemaakt werd... bedankt voor het recept!!

De Ruijsbroekjes zei

wow dit ziet er echt geweldig uit

Marian zei

HOi Caroline, je hebt gelijk, het lijkt erg sterk op mijn recept voor cataif! Ik heb ook een antwoord geplaatst op mijn eigen blog ;-)
groetjes
Marian

Goedkope vliegtickets zei

Lijkt me de moeite waard. De turkse gerechten zijn vaak reuze lekker.

Betul zei

hallo! kom toevallig op uw blog, heel leuk om turkse recepten te zien. Bij dit gerecht kan je ook mascarpone gebruiken i.p.v. kaymak en ik zou voor de vulling toch een mix maken van mozarella met een andere zachte bijna zoutloos kaas (bij.v ricotta maar dan wel goed uitlekken).

Caroline Brouwer zei

@Betul, bedankt voor je advies.Ik ga het zoals jij zegt een keer maken.
groeten, Caroline

Yves van Gelre zei

Gemaakt conform recept, dus met kaymak (uit blik) en mozzarella. Ik vond het een geweldig dessert. Omdat het toch gebakken wordt, denk ik dat de kaymak best vervangen kan worden door mascarpone of beter nog, door creme fraiche. De meerwaarde van mozzarella proef ik ook niet, dus wellicht een mengsel van roomkaas en creme fraiche? Caroline merkte al op dat de suikerstroop erg belangrijk is. Doordat er in de taart zelf geen suiker zit, heeft zij meer dan een punt. Gebruik ruimhartig suikerstroop!
Ik zin al op een variatie met toch een licht zoetje in het deeg en een likeur (likor 43) door de kaasroom.

Heidie zei

Wij hebben het in de plaats gegeten waar het echt vandaan komt. Daar maken ze het in een grote vorm en bakken ze het boven vuur. Jourecept klinkt ook erg lekker. Gelukkig maakt mijn turkse vriendin het wel eens voor ons.

liefs Heidie