zaterdag 31 juli 2010

Kersenclafoutis

Ingrediënten:
- 50 g gemalen amandelen
- 15 g bloem
- een flinke snuf zeezout
- 100 g fijne kristalsuiker
- 2 grote eieren
- 3 grote eidooiers
- 250 ml slagroom
- boter om in te vetten
- poedersuiker om te bestuiven
- 300 g verse kersen ontpit (of uit een pot)

Bereiden:
Doe de gemalen amandelen, de bloem, het zout en de suiker in een grote kom en meng alles goed. Maak een kuiltje in het midden. Klop in een andere kom de eieren, eidooiers en de slagroom door elkaar en schenk dat mengsel in het kuiltje bij het droge mengsel. Klop er een glad beslag van. Bewaar het beslag afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190' C. Vet de ovenschaal ruim in met boter en bestuif de bodem en de zijkanten met poedersuiker. Verdeel de kersen over de bodem, roer het beslag goed door en giet in de schaal. Zet de schaal in de oven en bak de clafoutis 20 - 30 minuten tot ze lichtbruin en gerezen is. Controleer of ze ook in het midden gaar is, bak indien nodig nog 5 minuten.
Laat de clafoutis nog 5 - 10 minuten staan en bestrooi met de poedersuiker.

Bron: Gordon Ramsay '100% Ramsay'.

Je kunt natuurlijk voor dit heerlijke recept ook ander fruit gebruiken, bv perziken of nectarines. Laat de cafloutis echt nog even staan voordat je hem gaat eten, dat komt de smaak ten goede. Bij mij moest de clafoutis nog 10 minuten langer in de oven. Dus controleer goed of de clafoutis gaar is.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Ik heb gisteren deze clafoutis gemaakt en mijn zelgemaakte amarenekersen (zie recept op dit blog) gebruikt. Het was weer heerlijk. Met een bolletje ijs erbij is dit genoeg voor 5 personen. Mijn clafoutis moest 35 minuten in de oven.

Anoniem zei

Hoi Caroline,

We vonden het recept heerlijk smaken.Lekker met die gemalen amandel erin. Ook mijn clafoutis had 35 minuten nodig. Welke maat ovenschotel gebruik jij voor dit recept?

Groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

@Sylvia, ik vind het zo leuk dat je zoveel recepten van mij uitpobeert!
De schaal die ik gebruik is 24 cm, dus niet zo'n hele grote.
groeten, Caroline

Unknown zei

Hoi Caroline, kersenontpitter gehaald dus wilde ik gelijk aan de slag. Maar aangezien jouw OVERHEERLIJKE vanille-mascarpone taart met zomerfruit nog niet op is maar iets gezocht als dessert voor in de pauze WK. Wat een heerlijk gerecht!! Dank weer!!

Caroline Brouwer zei

Fijn dat het weer zo goed in de smaak viel Marja!
Groetjes, Caroline