woensdag 3 augustus 2011

Kersencake


Ingrediënten:
- 205 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- 70 g roomboter, op kamertemperatuur
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 80 ml zonnebloemolie
- rasp van 1 limoen
- 1½ tl vanille extract
-  ca 250 g kersen, ontpit

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C onder-en bovenwarmte. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg beide zijden met bakpapier (overhangend).
2. Meng de bloem met de bakpoeder en het zout en zet apart.
3. Mix de boter met een elektrische handmixer 3 minuten tot hij zacht en romig is. Voeg de suiker toe en mix nog 2 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix goed na iedere toevoeging.
4. Meng op medium snelheid de zonnebloemolie, het vanille extract en de geraspte limoenschil erdoor. Ga met een spatel langs de zijkanten van de kom, zodat je weet dat alles goed gemengd is. Het deeg ziet er zijde-achtig uit.
5. Meng dan op de laagste snelheid de droge ingrediënten erdoor. Verdeel het deeg in de vorm en rangschik de ontpitte kersen erop (er is een heel handig apparaatje om kersen te ontpitten, werkt fantastisch).
6. Bak de kersencake 40 minuten in de oven of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat de cake 15 minuten afkoelen en til de cake dan aan het bakpapier uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster. Snijd de cake in 9 stukken en serveer.

Bron: "Baking from my home to yours" van Dorie Greenspan.

Vorig jaar had ik al de pruimencake en abrikozencake gemaakt en die waren allebei erg lekker. Nu heb ik de variatie gemaakt met kersen, ook alweer een heerlijk recept van Dorie! 

4 opmerkingen:

Simones Kitchen zei

Leuk boek hè van Dorie. Heb er ook al het nodige uit gemaakt maar deze nog niet. Ziet er heerlijk uit! Enne... Zonder kersen ontpitter maak ik dit soort dingen niet meer!

Caroline Brouwer zei

Hallo Simone,
Inderdaad een geweldig boek, ik zou alles wel willen maken. En inderdaad een kersenontpitter is een must!
groetjes, Caroline

Daisy zei

Ziet er heel lekker uit. Ook weer een mooie foto!

Uit Paulines keuken zei

Ziet er weer heerlijk uit Caroline