zondag 31 juli 2011

Mango-rijstsalade met rivierkreeftjes


Ingrediënten:
- 150g zilvervliesrijst
- zout
- 200 g rivierkreeftjes (AH)
- 1 kleine komkommer, geschild en in blokjes
- 4 lente-uitjes, gesnipperd
- 1 grote stevige mango, geschild en in blokjes
- 1 bosje koriander, gehakt
- 2 à 3 el pinda's, geroosterd

Voor de dressing:
- 0,75 dl kokosmelk
- 1 rode chilipeper, zonder pitjes en fijngehakt
- sap van ½ limoen
- 1 el Thaise vissaus (nam pla)
- 1 tl palmsuiker of rietsuiker

Bereiden:
1. Voor de dressing; klop de kokosmelk, chilipeper, het limoensap en de vissaus door elkaar en roer er vervolgens de palmsuiker door. Meng tot de suiker is opgelost.
2. Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen.
3. Doe de afgekoelde rijst, rivierkreeftjes, komkommer, lente-uitjes, mango en de koriander bij elkaar en schep alles goed om.
4. Schenk de dressing over de salade en meng alles goed. Strooi vlak voor het serveren de geroosterde pinda's erover.

Bron: "Spatels en Stiletto's" van Ravinder Bhogal.

Aparte salade, het pittige van de peper in combinatie met het zoete van de mango is erg lekker. De salade vult goed door de zilvervliesrijst. Ik denk dat de salade ook lekker is met garnalen i.p.v. rivierkreeftjes. Je kunt deze salade helemaal van tevoren bereiden. Heerlijk voor een warme zomerdag (als we die tenminste nog krijgen dit jaar). Het schijnt deze week te gaan gebeuren. Misschien is deze salade dan lekker om uit te proberen.

vrijdag 29 juli 2011

Mozzarella, tomaten en aardbeiensalade


Ingrediënten:
- 2 bollen mozzarella di bufala
- 16 kleine aardbeien
- 16 cherrytomaatjes
- zout, liefst fleur de sel
- olijfolie, extra vergine
- een paar roze peperkorrels
- een paar blaadjes bsilicum, in stukjes
- frambozenazijn of balsamico-azijn

Bereiden:
1. Laat de mozzarella uitlekken en snijd in plakken. Verdeel de mozzarella over vier borden.
2. Snijd de aardbeien in tweeën en doe ze in een schaal. Snijd de tomaatjes ook in tweeën en doe ze bij de aardbeien. Bestrooi ze met een beetje zout en peper en maak ze nat met een paar druppeltjes olijfolie. Meng voorzichtig en proef of er nog wat bij moet. Verdeel de aardbeien en tomaatjes langs de mozzarella op de bordjes.
3. Maak de salade af door een paar druppeltjes olijfolie over de mozzarella te sprenkelen. Neem een paar roze peperkorreltjes tussen je vingers en plet ze en verdeel ze over de mozzarella en het fruit. Verdeel de basilicum erover en druppel wat balsamico- of frambozenazijn over de salade. Serveer meteen.

Voor de beste smaak en structuur; maak deze salade vlak voor het serveren klaar!

Bron: "Around my French table" Dorie Greenspan.

Heerlijk frisse combinatie van de aardbeien en de tomaatjes samen met de mozzarella. Een licht voorgerecht, serveer er stokbrood bij. Gebruik de beste kwaliteit ingrediënten voor dit gerecht, daar staat of valt het mee.

woensdag 27 juli 2011

Pruimentaart


Ingrediënten:
- 125 g suiker
- 75 g koude boter
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 1 klein ei, losgeklopt
- 1 el cognac
- 750 g pruimen ontpit en in tweeën
- poedersuiker

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 190' C en vet een ronde vorm van 24 cm (springvorm) in en beleg de bodem met bakpapier.
2.  Meng de helft van de suiker door het bakmeel. Snijd de koude boter in stukjes en werk deze door het bakmeel. Meng het ei erdoor samen met de cognac en kneed alles met de handen door elkaar tot een deegbal - voeg iets meer bloem toe als het deeg te plakkerig is. Druk het deeg in de bakvorm.
3. Verspreid het fruit dicht op elkaar boven op het deeg en bestrooi dit met de overgebleven suiker.
4. Bak de koek 50 minuten in de oven tot het deeg bruin is en het fruit zacht. De suiker zorgt ervoor dat de sappen uit het fruit in het deeg lopen; hierdoor rijst het deeg een beetje tussen het fruit door. Eet warm of koud en bestrooi met de poedersuiker.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

In de bibliotheek (waar ik werk) werd dit boek afgeschreven omdat ze een nieuwe druk aan hadden geschaft. Ik mocht het boek hebben. Het is een schitterende uitgave met veel verhalen en prachtige tekeningen. Claudia Roden neemt je niet alleen mee de Joodse keuken in, maar ook de hele Joodse cultuur komt aan bod.  Wat ik jammer vind, is dat er geen foto's van de gerechten in staan. Maar er staan heel veel authentieke recepten uit de Diaspora in.
De taart was trouwens erg lekker.

zondag 24 juli 2011

Zelfgemaakte amarenekersen


Ingrediënten:
- 350 g suiker
- sap van1 limoen
- 150 ml Amaretto
- 1 tl vanille extract
- 1 ½ tl amandel extract
- 1 ½ kilo mooie donkere kersen


Bereiden:
1. Was de kersen en ontpit ze. (ik heb daar een goede kersenontpitter voor gekocht, zie foto).
2.Doe de kersen met de suiker in een grote pan en breng al roerend op middelhoog vuur aan de kook tot de suiker opgelost en het kersensap gebonden is. Dit duurt ongeveer 10 - 15 minuten.
3. Haal met een schuimspaan de kersen uit de pan en kook het sap 10 - 12 minuten in. Voeg dan het limoensap, de extracten en de amaretto toe en roer goed door elkaar.
4.Voeg dan de kersen weer toe, roer even goed door en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
5.Verdeel de amarenekersen over de potten.

Deze hoeveelheid is voor ongeveer 5 - 6 potjes à ca 200 ml. Houdbaarheid 3 - 4 maanden.


Bron: "Foodies" augustus 2010.




Een vriendin bracht 2 kilo prachtige kersen uit de Betuwe voor mij mee om weer amarenekersen te maken. Vorig jaar had ik ze ook al gemaakt en het was een groot succes. Ik heb het recept een beetje aangepast, I.p.v. de aroma's heb ik extracten gebruikt en ik heb ook meer amaretto toegevoegd.
We zullen nog even 6 weken geduld moeten hebben, want dan zijn pas echt alle smaken goed ingetrokken. De kersen zijn 3 - 4 maanden houdbaar. Maar neem van mij aan; voor die tijd zijn ze alllang op! Ze smaken o.a. heerlijk over ijs.

zaterdag 23 juli 2011

Abrikozen-citroenstukjes


Ingrediënten voor de bodem:
- 115 g patentbloem
- 50 g suiker
- snuf zout
- 35 g geroosterde hazelnoten
- 115 g roomboter, gesmolten

Vulling:
- 50 g suiker
- 20 g patentbloem
- 2 grote eieren, losgeklopt
- 115 g abrikozen confiture/jam
- 80 ml citroensap (vers)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en bekleed met bakpapier (met 2 repen).
2. Meng de bloem, suiker, zout en de hazelnoten in een keukenmachine door elkaar, druk op de pulseknop totdat de noten fijngemalen zijn.
3. Voeg de gesmolten boter toe en druk nog een paar keer op de pulseknop totdat het mengsel gemengd is. Zonodig nog even met de hand kneden.
4. Verdeel het mengsel over de bodem van het bakblik en bak de bodem 25 - 30 minuten.
5. Maak ondertussen de vulling: meng met een garde de suiker en de bloem in een kom door elkaar. Voeg de eieren toe en meng. Voeg daarna de confiture en het citroensap toe en meng alles goed door elkaar.
6. Haal de bakvorm uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 150' C. Schenk de citroen-abrikozen vulling over de bodem en zet het bakblik nog 20 - 25 minuten terug in de oven, totdat de vulling stevig is.
Laat het taartje afkoelen en bestuif het met gezeefde poedersuiker en serveer in stukken gesneden.

Bron: "Dessert first".



Dit heerlijke recept zag ik op het blog van Levine van "Uit de keuken van Arden". Ik dacht meteen dit ga ik ook een keer maken. Het is heerlijk fris van smaak en lijkt een beetje op de lemon bars die ik eerder maakte.  

donderdag 21 juli 2011

Crème brûlée van citroengras


Ingrediënten:
- 1 stengel citroengras
- 250 ml slagroom
- 1 tl honing
- 3 eidooiers
- 40 g kristalsuiker
- 2 el rietsuiker

Bereiden:
1. Snijd de stengel citroengras in ringen. Verwarm in een pan de slagroom met de citroengras en de honing.  Laat ongeveer 10 minuten trekken, maar laat de room niet koken. Giet de room door een zeef.
2. Verwarm de oven voor op 175' C. Doe de eidooiers met de kristalsuiker in een kom en meng goed. Giet de warme slagroom bij de eidooiers en meng met een garde.
3. Verdeel het mengsel over 4 crème brûlée ovenschaaltjes en dek ze af met aluminiumfolie. Giet een grote ovenschaal, waar de kleine schaaltjes in passen voor de helft vol met warm water en zet de kleine schaaltjes erin. Zet het geheel 25 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de crème brûlées uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Laat ze afgedekt met plasticfolie ongeveer 2 uur in de koelkast afkoelen.
4. Bestrooi vlak voor het serveren de creme brûlées met de rietsuiker en karameliseer ze met een crème brûléebrander. Serveer ze direct.

Bron: "Foodies" juli 2011.



Wie mijn blog volgt heeft al lang door dat ik erg van zoet houd. Als ik in een restaurant ben, kijk ik meestal als eerste naar de desserts. En crème brûlée is dan ook één van mijn lievelingsdesserts. Dit is een heerlijke crème brûlée, de smaak van het citroengras is heel subtiel aanwezig en dat maakt het extra lekker.  Dit recept komt uit de "Foodies", maar de oventemperatuur klopte niet helemaal, zij gaven aan: 125' C. Dat vond ik erg laag en dat bleek ook wel, ik kreeg het niet gaar (hoewel het water in de ovenschaal niet warmer schijnt te worden dan 100' C) . Heb het vergeleken met andere recepten en dan lijkt 175' C meer in de richting te komen. Gelukkig ging het toen wel goed. Ik heb dus de oventemperatuur aangepast in mijn recept. Verder zeker voor herhaling vatbaar!

dinsdag 19 juli 2011

Vijgen - geitenkaastaartjes


Ingrediënten:
- 4 vijgen
- 4 plakjes bladerdeeg
- 150 g verse geitenkaas
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 eierdooier
- 2 el fijngesneden verse koriander

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Haal 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries, leg ze op een bakplaat die met bakpapier is bekleed en laat ze 5 minuten ontdooien. Kluts de eidooier.
2. Snijd de vijgen in vieren, maar snijd niet helemaal door, zodat ze nog wel aan de onderkant aan elkaar zitten. Leg op elk plakje bladerdeeg een vijg. Vouw de punten van het bladerdeeg naar binnen toe (maar niet over de vijg heen). Verdeel de geitenkaas over het midden van de vijgen. Bestrooi met een beetje kaneel.
3. Bestrijk het bladerdeeg met een dun laagje eigeel (gebruik hiervoor een kwastje). Schuif de taartjes in het midden van de oven en laat in 10 -12 minuten goudbruin en gaar worden. De geitenkaas mag iets gebruind zijn, maar niet teveel.
4. Haal uit de oven. Strooi de koriander over de taartjes en serveer meteen.

Bron: "Diner diva in de city".



Dit is een simpel en lekker voorgerecht. Ik was heel benieuwd hoe de koriander erbij zou smaken. Het paste er verrassend goed bij.  Ik denk dat het ook heel lekker is als dessert. Dan natuurlijk zonder de geitenkaas, maar bv honing over de vijg en als het taartjes uit de oven komt en iets is afgekoeld een bolletje vanille ijs erop. Ga ik volgende keer proberen.

zondag 17 juli 2011

Aardbeien & kaneeltaart


Ingrediënten:
- 175 g gemalen amandelen
- 175 g roomboter, op kamertemperatuur
- 175 g fijne kristalsuiker
- 175 g zelfrijzendbakmeel
- 1 tl kaneel
- 1 groot ei, plus 1 eigeel
- 450 g aardbeien, in plakjes
- poedersuiker
- geklopte slagroom gemengd met Griekse yoghurt om er bij te serveren

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C (boven-en onderwarmte). Vet een springvorm van 23 cm (ik heb 24 gebruikt) in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng amandelmeel, boter, suiker, bloem, kaneel (ik heb 2 tl kaneel gebruikt), ei en eigeel in een keukenmachine tot de ingrediënten gelijkmatig gemengd zijn. (Ik heb de suiker en boter met de mixer geklopt en toen het ei erdoor en op langzame stand de droge ingrediënten erdoor geklopt).
3. Spreid de helft van het mengsel, dit gaat het makkelijkst met twee vorken over de springvorm uit. Leg de in plakjes gesneden aardbeien er op. Spreid de rest van het deeg er over uit. (Maak je geen zorgen als er een paar aardbeien boven uitsteken en als het deeg niet genoeg lijkt. Door de warmte van de oven vloeit het over de aardbeien uit).
4. Bak de taart 60 minuten (misschien heeft hij 5 min. extra nodig), maar check het in ieder geval na 40 minuten - als de taart te bruin wordt, bedek hem dan losjes met aluminiumfolie. De taart moet gerezen en donker goudbruin zijn als hij gaar is.
5. Koel de taart eerst 10 minuten  in de springvorm, maak dan met een mes de zijkanten los en verwijder de springvorm. Leg de taart op een schaal en bestrooi met gezeefde poedersuiker.
Je kunt de taart warm of koud serveren met een dot Griekse yoghurt gemengd met opgeklopte slagroom (half om half).

Bron: "BBC Good Food".

Deze taart lijkt veel op de bramen-kaneeltaart die ik eerder heb gemaakt. Ook deze taart is weer erg lekker. De toevoeging van de yoghurt met slagroom vind ik niet echt nodig. Misschien wel als je hem als dessert geeft.

vrijdag 15 juli 2011

Tomatentaart met geitenkaas


Ingrediënten:
- 1 rol vers bladerdeeg, koeling (evt. te vervangen door 8 plakjes bladerdeeg uit de diepvries)
- 650 g roma-tomaten
- 8-10 takjes tijm
- 2 el paneermeel
- zout en peper
- 300 g zachte geitenkaas
- 3-4 el olijfolie extra vergine
- 2-3 el melk

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C.  Neem het bladerdeeg uit de koelkast en beleg een rechthoekige taartvorm of een bakplaat er mee. Druk de rand van het deeg iets omhoog. Bestrooi de bodem met het paneermeel.
2. Was de tomaten en snijd ze doormidden. Leg de tomaten met het snijvlak naar boven dicht tegen elkaar aan op het deeg. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi het geheel met de tijm.
3. Verkruimel de geitenkaas en verdeel over de tomaten. Bedruppel het geheel met de olijfolie. Bestrijk de randen van het deeg met de melk. Bak de taart ca. 25 minuten onder in de oven. (Laat de taart iets afkoelen voor je hem serveert, de tomaatjes worden erg heet).

Bron: "Foodies" mei 2011.


Ook zo gek op geitenkaas? Dan is deze taart echt iets voor jou! Heerlijk, geitenkaas in combinatie met zoete tomaatjes en tijm.

dinsdag 12 juli 2011

Kikkererwtenburgers


Ingrediënten:
- 800 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
- 3 eieren
- 1 tl zout
- een handvol fijngesneden koriander
- een handvol fijngesneden platte peterselie
- 3 bosuien, fijngesneden
- 2 tl geraspte citroenschil
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 120 g volkorenbroodkruim
 - 3 el extra vergine olijfolie
- 6 broodjes
- Griekse yoghurt
- slablaadjes
- platte peterselie
- rode ui in dunne ringen
- plakjes tomaat
- chilisaus

Bereiden:
1. Doe de kikkererwten, eieren, zout en wat gemalen zwarte peper in een keukenmachine en maal alles bijna glad. Doe het in een grote schaal en voeg koriander, peterselie, bosui, citroenrasp, chilipeper en broodkruim toe. Roer alles goed door elkaar en laat het mengsel 10 minuten rusten.
2. Bevochtig je handen met water en vorm 6 burgers van het mengsel.
3. Verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog tot hoog vuur. Bak de kikkererwtenburgers met niet te veel tegelijk in 3-4 minuten aan elke kant goudbruin.
4. Dien de burgers op in de opengesneden broodjes die met yoghurt zijn besmeerd. leg er sla, peterselie, rode ui en tomaat op en geef er chilisaus bij.

Bron: "Bill's Basics",  Bill Granger.

Een erg lekkere vegetarische burger. Ik heb de hoeveelheden gehalveerd en er drie burgers van gebakken. Het is een hele maaltijd, de burgers vullen goed.

zondag 10 juli 2011

Citroencake met blauwe bessen


Ingrediënten:
- 225 g zachte boter
- 225 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 100 g bloem
- 100 g gemalen amandelen
- 100 g polenta
- 2 tl bakpoeder
- geraspte schil en het sap van 1 citroen
- geraspte schil en het sap van 1 limoen
- 200 g blauwe bessen

Citroenglazuur:
- sap van 1 citroen
- 60 g poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een cakevorm in en bestuif hem met bloem; schud het teveel eruit.
2. Klop in een mengkom de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa. Klop de eieren er één voor één doorheen.
3. Schep de bloem, amandelen, polentameel, bakpoeder, citroen-en limoenschil en -sap door het beslag. Vouw de blauwe bessen erdoor.
4. Stort het beslag in de voorbereide cakevorm en bak de cake 40 minuten in de oven. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie en bak de cake in nog eens 20 minuten gaar; een in het midden gestoken satéprikker moet er droog uitkomen.
5. Laat  de cake 10 minuten afkoelen in het blik en stort hem dan op een rooster en laat helemaal afkoelen.
6. Roer voor het glazuur het citroensap en de gezeefde poedersuiker door elkaar. Prik de bovenkant van de cake met een satéprikker regelmatig in, giet het glazuur erover en laat het rustig in de cake zakken.

Bron: "Bill's basics", Bill Granger.

Ik ben gek op allerlei bakrecepten met citroen of limoen, dus toen ik dit boek uit de bibliotheek leende, wilde ik dit recept meteen maken. Ik heb n.a.v. mijn recept  "Zomerse feesttaart" de blauwe bessen niet meteen door het beslag gedaan, maar eerst de helft van het beslag in de vorm en toen door de andere helft de blauwe bessen gedaan. Toch zijn de bessen naar de bodem gezakt. Heeft iemand een goede tip om dit te voorkomen? (Ik rol ze ook wel eens door de bloem, maar meestal zakt de vulling toch). Bill Granger noemt dit een brood, dus ik heb net 1 plakje gegeten voor de lunch. Ik moet zeggen de cake smaakt heerlijk, maar voor mij hadden die blauwe bessen er niet door gehoeven. Volgende keer laat ik die gewoon weg.

donderdag 7 juli 2011

Pasta met Bolognesesaus


Ingrediënten voor de saus:
- 30 g boter
- 2 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 140 g wortel, geraspt
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 100 g pancetta, fijngesneden
- 500 g rundergehakt
- 2 dl droge witte wijn
- zout en versgemalen zwarte peper
- 5 dl tomaten passata (gezeefde tomaten)

Bereiden:
Verhit de boter samen met de olijfolie in een braadpan en bak daarin de ui, wortel en bleekselderij 4 min. Voeg de pancetta en de gehakt toe en bak dit 5 min mee tot het gehakt gaar en rul is. Schenk de wijn erbij (je kunt ook rode wijn nemen, net wat je open hebt staan) en laat alles zachtjes koken tot de wijn verdampt is. Voeg daarna zout en peper en de gezeefde tomaten toe. Laat de saus minstens 1 - 2 uur zachtjes koken. Voeg eventueel wat bouillon toe als de saus te droog wordt.
Serveer de saus met spaghetti of penne en strooi er versgeraspte Parmezaanse kaas over.

Deze saus kun je eten met spaghetti of zoals wij meestal doen met penne. Ik maak deze saus ook als ik lasagne maak. Meestal maak ik een dubbele portie en vries dan een paar porties in. Makkelijk als je niet veel tijd hebt, pasta koken een lekkere salade erbij en smullen maar.

zaterdag 2 juli 2011

Een zomerse feesttaart


Ingrediënten:
- 250 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 250 g fijne kristalsuiker
- de zaadjes van een vanillepeul
- 5 grote eieren, op kamertemperatuur
- 85 g bloem
- 100 g Griekse yoghurt
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 3 el melk, halfvol
- 340 g frambozen
- 225 g blauwe bessen
- 225 g crème fraîche
- poedersuiker



Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C (boven- en onderwarmte). Vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter, de suiker, de vanillezaadjes en een flinke snuf zout in een grote kom en mix tot alles bleek en luchtig is (zeker 5 min). Voeg één voor één de eieren toe en mix goed naar iedere toevoeging. Voeg 1 el van de bloem toe en meng. Voeg daarna de yoghurt toe en mix nog even tot alles goed gemengd is.
3. Meng in een kom de bloem met de zelfrijzende bloem en vouw met een metalen lepel de beide bloemsoorten door het mengsel. Voeg de melk toe en meng.
4. Verdeel de helft van het deeg in de springvorm. Meng voorzichtig de helft van de blauwe bessen de frambozen door de rest van het deeg en verdeel dit over het deeg in de vorm.
5. Zet de taart 1 uur en 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Haal de taart uit de oven en laat de taart 30 minuten afkoelen. Haal dan de springvorm weg en laat de taart helemaal afkoelen op een rooster.
6. Als de taart helemaal is afgekoeld kun je de taart versieren met de losgeklopte crème fraîche en verdeel daarna de overgebleven frambozen en blauwe bessen erover en bestrooi met wat gezeefde poedersuiker.

Bron:  "BBC Good Food".


De foto's spreken voor zich, in één woord: héérlijk!