zondag 30 mei 2010

Mediterrane gevulde paprika's



Ingrediënten:
- 1 grote rode en 1 grote gele paprika
- 85 g couscous
- 25 g pijnboompitten, geroosterd
- een handvol zwarte olijven, zonder pit en grof gehakt
- 50 g Griekse feta, in blokjes gesneden
- 50 g semi-zongedroogde tomaatjes, in stukjes of handvol cherrytomaatjes, in vieren
- 2 eetlepels basilicum, in stukjes gescheurd

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 ' C. Snijd de paprika's doormidden en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit. Plaats ze 5 minuten in de magnetron op de middelste stand, totdat ze een beetje zacht zijn.
Maak de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer de couscous door met een vork. Meng vervolgens de couscous met de olijven, de pijnboompitten, de tomaatjes of zongedroogde tomaatjes , feta en basilicum. Doe er een klein beetje zout en peper bij (niet teveel zout, want de feta is al vrij zout). Verdeel het couscousmengsel over de vier paprikahelften en plaats in de oven en bak ze 10 minuten.

Bron: "Good Food" site.

Weer zo'n lekker recept van de "Good Food" site. Ik heb de paprika's niet in de magnetron gedaan, maar 15 minuten in de oven op 180' C. En ik heb door de couscous zowel semi-zongedroogde tomaatjes als cherrytomaatje gedaan. Van het couscousmengsel kun je ook wat extra maken, dat is de volgende dag nog erg lekker bij de lunch.

zaterdag 29 mei 2010

Wortelcake met kaneelglazuur

Ingrediënten:
- sap en rasp van één sinaasappel
- 50 g sultana rozijnen
- 150 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 140 g lichtbruine basterdsuiker
- 85 g zelfrijzend volkorenmeel
- 85 g zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels speculaas of koekkruiden
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel bicarbonate of soda
- 140 g geraspte wortels
- 50 g walnoten, grof gehakt en een paar voor de garnering

Voor het glazuur:
- 200 g zachte roomkaas (monchou kuipje)
- 50 g zachte boter
- 85 g gezeefde poedersuiker
- ca één theelepel kaneel, naar smaak

Bereiden:
1. Als je er de tijd voor hebt, laat dan de sultana's met de sinaasappelrasp en het sap een nacht in de koelkast afgedekt in een schaaltje staan.
2. Verwarm de oven voor op 180' C en vet het cakeblik in. Klop de zonnebloemolie samen met de eieren in een kom. Klop in een aparte kom de suiker, de meelsoorten, de kaneel, de koekkruiden en de bicarbonate goed door elkaar. Voeg de sultana's met het sap en de rasp, de geraspte wortels en de walnoten toe en roer goed. Voeg daarna het olie-eimengsel toe en roer alles met een houten lepel goed door elkaar.
3. Doe het deeg in het ingevette cakeblik en zet in de oven en bak de cake ongeveer één uur, een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen.
4. Als de cake helemaal is afgekoeld, maak je het glazuur. Klop met een elektrische mixer de boter met de roomkaas glad en voeg de gezeefde poedersuiker en de kaneel toe. Breng het glazuur op de bovenkant van de cake aan en versier met de walnoten.

Bron: "Good Food" site (James Martin).
We krijgen vrienden op bezoek, dus heb ik weer een goed excuus om wat te bakken :-)
Ik had dit recept gezien op de "Good Food" site en wilde het graag maken. Ik heb al verschillende wortelcakes gemaakt, maar tot nu toe is dit de beste. De cake is echt goddelijk!
Er staat in het recept dat je volkoren zelfrijzend bakmeel moet gebruiken, maar dat kon ik nergens krijgen. Dus heb ik gewoon volkorenmeel gebruikt en er een theelepeltje bakpoeder aan toegevoegd en dat werkt prima. Voor de geraspte wortels koop ik een zakje geraspte wortels van 150 g bij AH en doe het dan nog even in de keukenmachine om het nog wat fijner te maken (dat scheelt een hoop werk).Van het glazuur ga ik volgende keer minder maken. Zoals je kunt zien heb ik het er vrij dik opgesmeerd en had zeker nog 1/3 deel over.
En nu maar hopen dat ons bezoek vanavond de cake ook lekker vindt!

vrijdag 28 mei 2010

Asperges met gremolata



Ingrediënten:
- 900 gram groene asperges, houtige uiteinden verwijderd
- 4 el olijfolie
- 60 g oud boerenbrood, bv zuurdesem
- 2 tenen knoflook, fijngeraspt
- 1 el fijngeraspte citroenschil
- 2 el fijngehakte bladpeterselie
- 1 citroen

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180' C. Leg de asperges op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met de helft van de olijfolie en schep goed door elkaar.
Maal voor de gremolta het brood fijn in een keukenmachine. Doe in een kom en roer er de knoflook, citroenrasp, peterselie, wat zeezout en zwarte peper door. Strooi over de asperges en besprenkel met de rest van de olijfolie.
Bak 20 - 25 minuten tot de asperges zacht zijn en de kruimels goudbruin. Schep de asperges op een schaal en rasp er reepjes citroenschil over.
Serveer warm met de rest van de citroen in partjes erbij om uit te knijpen.

Bron: "Delicious".
Dit recept stond in een extra gratis bijlage van de Delicious.
Het is echt héél lekker. Ik ben gek op asperges, vooral op de groene, die hebben toch meer smaak en natuurlijk makkelijk dat je ze niet hoeft te schillen.
Wij hebben dit gerecht gegeten met gegrilde zalm, maar is natuurlijk ook lekker met een stukje vlees.

woensdag 26 mei 2010

Pappardelle met courgettes, sultana's en pijnboompitten


Ingrediënten:
- 15 g boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 grote courgettes
- 1 teentje knoflook uit de knijper
- zout en peper
- 2 tot 3 eetlepels Marsala
- 60 g sultanarozijnen
- 50 g geroosterde pijnboompitten
- 250 g eierpappardelle (of tagliatella)
- 3 eetlepels fijngeraspte Parmezaanse kaas (of meer)
- klein bosje verse peterselie, gehakt

Bereiden:
Verhit de boter en de olijfolie in een pan met dikke bodem en snijd de courgettes in heel dunne plakjes alvorens ze in de pan te doen. Pers de knoflook erover en doe er peper en zout bij. Laat de courgettes, terwijl je ze zo nu en dan omschept, ongeveer 45 minuten op matig vuur staan.
De courgettes zijn dan goed uitgezweet, maar hebben nog wat kleur en vorm. Met andere woorden, het is de bedoeling dat ze een beetje moezig zijn zonder dat ze helemaal tot pulp gekookt zijn. Niet dat het een ramp is: mocht je ze vergeten zijn dat je ze op het vuur had staan en ze in een homogene saus veranderd zijn, dan heb je nog steeds iets heel lekkers in de pan.
Terwijl de courgettes op staan heb je de tijd om de marsala op te warmen, deze over de sultanarozijnen te schenken en die 15 minuten, of langer, te laten wellen.
Als de courgettes gaar zijn kun je de rozijnen in hun amberkleurige sap erbij doen. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en kieper ze in een warme schaal. Doe het courgettemengsel erbij en hussel door elkaar. Doe de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en het grootste deel van de gehakte peterselie erbij en hussel nog eens.
Strooi er ten slotte het laatste restje peterselie over.

Bron: Nigella Lawson uit :"Voor altijd zomer".

Dit is samen met de pasta met venkel één van mijn lekkerste recepten voor een vegetarische pasta. Ik maak dit recept met tagliatella en heb de hoeveelheden aangepast voor 2 à 3 personen.

dinsdag 25 mei 2010

Aardbeien

De aardbeien die ik gisteren in de salade heb gebruikt, moesten natuurlijk ook eerst door JB gefotografeerd worden.

maandag 24 mei 2010

Salade met gemarineerde aardbeien en geitenkaas

Ingrediënten:
- 1 el vloeibare honing
- 4 el balsamicoazijn
- 250 g aardbeien, kroontjes verwijderd, in vieren gesneden
- 4 takjes basilicum, blaadjes in reepjes gesneden
- 6 el olijfolie
- 1 tl dijonmosterd
- zout/versgemalen 4 seizoenenpeper (AH)
- 50 g gemengde sla van kleine blaadjes
- 75 veldsla
- 200 g verse geitenkaas, grof verkruimeld
- 2 el pijnboompitten, geroosterd

Bereiden:
Meng voor de marinade de honing en balsamicoazijn goed door elkaar. Schep in een schaal de aardbeien, marinade en de helft van de basilicum door elkaar. Dek de schaal af en laat de aardbeien in de koelkast 2 uur marineren.
Schenk de aardbeien door een zeef en vang de marinade op. Klop 3 el van de marinade met de olie, mosterd, zout en peper naar smaak tot een dressing.
Verdeel de veldsla en de babyleaves over 4 borden en besprenkel met wat dressing. Verdeel de aardbeien en geitenkaas erover en bestrooi met versgemalen peper, de rest van de basilicum en de pijnboompitten. Geef de rest van de dressing er apart bij.
Lekker met ciabatta met roomboter.

Bron : "Tip culinair" van juli 2004.


Dit recept staat bij ons in het voorjaar, als het aardbeientijd is, vaak op het menu. Als voorgerecht, maar ook als lunch op een zondagmiddag, als het mooi weer is en we lekker in de tuin kunnen eten. De salade is heerlijk door de in balsamicoazijn gemarineerde aardbeien in combinatie met de geitenkaas en de pijnboompitten. Ciabatta erbij om de lekkere dressing van je bord te schrapen.
Gemarineerde aardbeien met balsamico zijn trouwens ook erg lekker in een nagerecht, samen met mascarpone.

zondag 23 mei 2010

Brownies met dulce de leche


Ingrediënten:
- 115 gram ongezouten roomboter
- 170 gram pure chocolade (tenminste 70% cacao)
- 25 gram cacaopoeder
- 3 grote eieren
- 200 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 140 gram patentbloem
- een mespuntje zout
- 100 gram walnoten, geroosterd en grof gehakt
- dulce de leche, van één blikje gezoete gecondenseerde melk gemaakt (zie recept)

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 175' C. Bekleed een vierkant vorm van 20 cm met bakpapier, laat het papier over de randen uitsteken. Vet de bodem en zijkanten in met boter of bakspray.
2. Smelt de boter in een pannetje boven laag vuur en voeg de in stukjes gebroken chocolade toe. Roer tot alle chocolade gesmolten is.
3. Roer de cacao door het boter-chocolademengsel tot het volledig is opgenomen. Voeg de eieren één voor één toe en roer er de suiker, vanille extract, het zout en de gezeefde bloem door.
Als laatste de geroosterde walnoten er door spatelen.
4. Schep de helft van het deeg in de vorm en verdeel 1/3 van de dulce de leche gelijkmatig over het deeg. Trek een mes door het deeg, zodat een gemarmerd effect ontstaat.
Verdeel het resterende deeg erover en schep de rest van de dulce de leche erop. Ga weer met het mes door het deeg, voor het gemarmerde effect.
5. Bak de brownies in 35 - 45 minuten gaar. Een satéprikker moet er schoon en droog uitkomen.
Laat de brownies 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit het bakblik en laat verder afkoelen op een taartrooster. Als het helemaal is afgekoeld kan je er stukjes van snijden.


Dit recept stond al heel lang op mijn lijstje om nog eens te maken.
Het is verrukkelijk! Je kunt uit het recept natuurlijk ook de dulce de leche weglaten en er gewone brownies van maken. I.p.v. de walnoten kun je ook geroosterde pecannoten nemen, de noten horen er wel echt in.

Dulce de leche

Toen wij vorig jaar met vakantie waren in Buenos Aires hebben wij voor het eerst kennis gemaakt met "dulce de leche". We hebben daar een paar keer dulce de leche ijs gegeten, hmm, héérlijk!
Dulce de leche betekent in het spaans:" snoepje van melk" en is een karamel-achtige zoetigheid, het is populair in heel Latijns-Amerika. Ze eten het op brood, maken er ijs van, gebruiken het in gebak, pudding etc. De combinatie met chocolade is erg populair.
Het verschil met karamel is, dat karamel gemaakt wordt van verhitte suiker en plakkerig is.
Dulce de leche wordt gemaakt van melk en suiker, het is net zo zoet als karamel, maar niet zo kleverig en heeft meer een zachte en soepele smaak.

Er gaat een verhaal over het ontstaan van dulce de leche, dat een vrouw melk met suiker aan het opwarmen was en er op de deur geklopt werd en zij haar hele pannetje met melk vergat. Toen ze terug kwam was het verbrand en veranderd in een bruine stroop, Dulce de leche!

Er zijn verschillende manieren om het te maken. Ik heb het nu voor de tweede keer zelf gemaakt en wel op de volgende wijze:
Ik neem twee blikjes gezoete gecondenseerde melk, haal de wikkels eraf en plaats ze in een grote pan water. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, deksel op de pan en drie uur zachtjes laten koken. Het is heel belangrijk dat de blikjes onder water staan, i.v.m. met explosiegevaar! Ik doe de deksel op de pan, zodat het water niet verdampt. Wel regelmatig controleren!
Daarna de blikjes in koud water leggen.
Als ze geheel zijn afgekoeld, kun je de blikjes open maken en de heerlijke karamel eruit scheppen. In een afgedekt potje is het in de koelkast zeker een maand te bewaren. :-)
Ik maak twee blikjes tegelijk (gaat in één moeite) al heb ik er voor mijn recept maar ééntje nodig. Dat tweede blikje komt wel op!

zaterdag 22 mei 2010

Fudge - chocomuffins

Ingrediënten:
- 125 g zachte boter
- 125 g suiker
- 2 eieren
- 125 g bloem
- 2 el cacao
- 1½ tl bakpoeder
- 24 toffeebonbons (bv rolo)
- 50 g pure chocolade
- 50 ml slagroom
- poedersuiker om te bestuiven
- 12 papieren vormpjes

Bereiden:
1. Verdeel de papieren vormpjes over 12 holtes van een muffin-bakblik.
Klop de boter en de suiker met de mixer romig. Klop de eieren er één voor één doorheen.
Zeef de bloem, de cacao en het bakpoeder er overheen en roer ze er kort doorheen.
2. Verhit de oven op 175' C. Doe in elk vormpje 1 eetlepel beslag. Leg er 2 toffees in en verdeel de rest van het deeg eroverheen. Bak de muffins 15 - 18 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.
3. Hak de chocolade grof, smelt hem met de slagroom au bain marie. Bestrijk de helft van de muffins met het chocolademengsel, bestuif de andere helft met poedersuiker.

Bron: "Foodies".


In het recept noemen ze dit muffins, zelf heb ik het idee dat het meer cupcakes zijn. Ik heb op internet opgezocht wat nou precies het verschil is tussen cupcakes en muffins. Dat zou aan de structuur van het beslag liggen en beslag voor muffins roer je met een houten lepel door elkaar en cupcakes klop je met de mixer. Verder schijn je muffins op een hogere temperatuur te bakken en worden deze niet met glazuur versierd.

vrijdag 21 mei 2010

Gegratineerde asperge-rolletjes

Ingrediënten:
- 1 - 1½ kilo witte asperges
- zout / peper
- 10 - 12 plakken gekookte ham
- 25 g boter
- 20 g bloem
- nootmuskaat
- 125 ml slagroom
- 1 eidooier
- 50 g geraspte jonge kaas
- 2 - 3 eetlepels fijngesneden peterselie

Bereiden:
Schil de asperges. Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng weer aan de kook. Neem nu de pan direct weer van het vuur en laat de asperges 20 minuten afgedekt in het hete water liggen. Neem de asperges uit de pan en bewaar het kookvocht. Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot 4 dl. Rol in elk plakje ham 2 - 4 asperges. Verwarm de oven voor op 200' C. Leg de aspergerolletjes in de ingevette ovenschaal. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en laat dit ca 3 minuten zachtjes bakken, Voeg het ingekookte aspergevocht toe en roer tot een gladde saus. Laat de saus op zacht vuur 5 minuten koken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de slagroom en de eidooier erdoor en laat de saus nu niet meer koken. Schenk de saus over de aspergerolletjes en strooi de kaas erover. Gratineer de asperges in ca 15 minuten in het midden van de oven. Bestrooi ze voor het serveren met peterselie.

Bron : dit recept komt uit een oude "Tip culinair" agenda van 2002.

Ik had dit recept al jaren in een mapje liggen om nog eens te maken.
Nu is het aspergetijd en kwam ik het weer tegen. Ik heb het gemaakt met Yorkham, was erg lekker. Je kunt er natuurlijk ook nog aardappeltjes bij serveren.

donderdag 20 mei 2010

Garnalen cocktail met mango en limoendressing

Ingrediënten:
- 250 g Hollandse garnalen
- 1 mango
- 2 stengels bleekselderij
- 1 el versgehakte bieslook

Voor de dressing:
- 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
- 2 el mayonaise
- 2 el limoensap
- 1 el droge sherry of witte wijn
- versgemalen peper
- blaadjes veldsla
- plakjes citroen of limoen

Bereiden:
1. Schil de mango, halveer de vrucht, verwijder de pit en verdeel het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de stengels bleekselderij in smalle boogjes.
2. Schep de mango, bleekselderij en bieslook door de Hollandse garnalen.
3. Meng voor de dressing crème fraîche, mayonaise, limoensap, sherry en versgemalen peper.
4. Schik de blaadjes veldsla in coupes. Schep de dressing luchtig door de garnalencocktail, verdeel deze over de sla en garneer met een plakje citroen.

Bron: :"Vrouw online"

Weer eens een ander recept dan de gewone garnalen cocktail. De mango maakt het apart. Wees voorzichtig met de dressing, het is erg veel, dus niet alles meteen er door gooien.

woensdag 19 mei 2010

Broodje chorizo met avocado en tomaat


Ingrediënten voor twee personen:
- 100 g chorizo in plakjes (vleeswaren)
- 1 rijpe avocado
- sap van een halve citroen of limoen
- snufje gemalen komijn
- 2 broodjes of een stokbrood
- mayonaise
- 2 rijpe tomaten

Bereiden:
Leg de plakjes chorizo in een koekenpan, zonder verdere toevoeging van vet. Zet de pan op gematigd vuur. De plakjes bakken nu langzaam krokant in hun eigen vet. Schil de avocado, halveer hem en haal de pit eruit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de avocado en leg op een bord. Knijp er een half limoentje boven uit en voeg een snuf komijn en een snuf zout toe.
Prak met een vork tot een grove puree. Proef of er nog zout of citroen bij moet. Halveer het stokbrood overlangs en besmeer beide helften met mayonaise. Verdeel de avocadopuree over de onderste helft en beleg met de uitgebakken plakjes chorizo. Snijd de tomaat in plakjes en leg ze op de chorizo. Maal er royaal zwarte peper boven. Dek het af met de bovenste helft van het stokbrood. Meteen toehappen.

Bron: Janneke Vreugdenhil.

Dit broodje heb ik al dikwijls gemaakt. Makkelijk voor op een zaterdag als je geen zin hebt om te koken. Je hoeft echt geen vet toe te voegen in de pan, er komt ontzettend veel vet uit de chorizo als je deze zachtjes uitbakt. Vooral zachtjes doen, want anders verbrand het en na het bakken even uit laten lekken op keukenpapier.

dinsdag 18 mei 2010

Gevulde paprika's

Ingrediënten:
- 2 gele paprika's
- olijfolie
- 200 gram zachte geitenkaas (bv bettine blanc)
- 150 gram kerstomaatjes, gehalveerd
- 1 kleien rode ui, fijngesneden
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 teen knoflook, geperst
- flinke hand basilicumblaadjes, gescheurd
- zout / peper

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180' C. Snijd de paprika's door de helft en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Smeer de paprika's met een kwastje in met olijfolie. Meng de geitenkaas, tomaat, rode ui, citroenrasp, knoflook en de basilicum door elkaar met een vork. Breng op smaak met zout en peper. Leg de parika's in een ovenschaal,besprenkel met olijfolie en bak 20 - 25 minuten in de oven.

Bron: Karin van "Gewoon lekker".
We aten laat vanavond. Ik kwam uit mijn werk en toen moesten eerst de paprika's gefotografeerd worden. Daarna moest ik ze nog klaar maken, 25 minuten in de oven en weer foto's maken. Gelukkig waren de paprika's gloeiend heet, zodat het dit keer niet erg was dat ons eten een beetje afkoelde.

Dit recept is voor 2 personen als hoofdgerecht. Als je het als voorgerecht serveert, dan is een halve paprika per persoon voldoende.
Houd je niet van geitenkaas, dan kun je die vervangen door ricotta.

500 salades

Eindelijk is het mooie weer er! Dat betekent weer buiten eten en dan op van die warme dagen is het toch heerlijk om een makkelijke salade te eten met een koel glas witte wijn of een lekkere rosé!
Vandaar dat ik vanmorgen toen ik in de boekhandel liep rond te neuzen bij de kookboeken - hoe kan het ook anders :-) - ineens bij de kassa stond om dit boekje af te rekenen.
Er staan echt lekkere salades in, dus zal ik er binnenkort wel een paar maken en op mijn blog zetten.
Het boekje is te koop voor € 9,95 leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven.

zondag 16 mei 2010

Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en asperges


Ingrediënten:
- 4 stukken kabeljauw van 2,5 cm dik, elk 150 - 200 g
- 2 takjes rozemarijn, heel fijn gehakt
- de geraspte schil en het sap van 2 citroenen
- zwarte peper uit de molen
- 16 dunne plakjes pancetta of doorregen rookspek
- olijfolie
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 grote bossen groene asperges, schoongemaakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Bestrooi de vis met de rozemarijn, de geraspte citroenschil en peper - er hoeft geen zout op - omdat we de vis straks in pancetta rollen. Leg 4 plakjes panchetta dakpansgewijs op een snijplank, leg er de vis op en rol het plakje dicht.
2. Verhit een koekenpan, giet er een scheutje olijfolie in en leg de stukken vis erin met de mooiste kant naar boven. Bak ze één minuut en doe ze over in een ovenschaal en zet de schaal 10 - 12 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de vis, tot het spek lekker krokant en mooi goudbruin is.
3. Terwijl de vis in de oven staat, kun je de citroenmayonaise maken. Voeg aan de mayonaise wat citroensap en peper toe. Je moet er wel genoeg citroensap bij doen, wat het is de bedoeling dat de mayo net iets te zurig is. Dat moet omdat de smaak, in combinatie met de asperges en de vis, aan intensiteit inboet. Maak je ook geen zorgen als de mayo door het citroensap wat dunner is dan gebruikelijk.
4. De asperges vormen een prachtig bijgerecht omdat ze, net als de vis, heel goed samengaan met het rookspek. Je kunt ze koken of stomen; in beide gevallen vormen ze een licht en lekker contrast met de vlezigheid van de vis. Voeg als ze klaar zijn het vocht van de vis toe.
5. Serveer de vis, besprenkeld met een beetje citroenmayonaise, gewoon naast een bergje asperges.
Als je erge trek hebt, kun je er ook wat gestoomde aardappeltjes bij serveren.

Bron: Jamie Oliver.

Die citroenmayo zó lekker bij die asperges! Een geweldig recept voor een etentje met vrienden, géén stress, helemaal voor te bereiden en weinig werk, groots effect.

zaterdag 15 mei 2010

Broodje met gegrilde groenten en mozzarella

Ingrediënten:
- 1 gele paprika, in repen
- 1 venkelknol, in plakken
- 1 courgette, in schuine plakken
- zout en peper
- olijfolie
- pesto
- 1 bol bufala mozzarella
- 2 ciabatta broodjes

Bereiden:
Breng met een kwast de olijfolie aan op de groenten en gril langzaam tot ze gaar zijn in de grillpan. Laat ze afkoelen. Besmeer de onderste helft van het broodje met pesto, verdeel de groenten over het broodje en scheur de mozzarella in stukjes en leg ook op de groenten. Bestrooi naar smaak met zout en peper.
En smullen maar!

Bron: Jamie Oliver.

Een heerlijk en gezond broodje, voor 2 personen.

Eton mess



Ingrediënten:





- 500 gram aardbeien
- 2 theelepels suiker
- 2,5 dl slagroom
- 2,5 dl griekse yoghurt
- 2 grote meringues (V&D)
Bereiden:
De aardbeien schoon maken en fijnprakken in grove stukjes. Een paar achter houden voor garnering.
Klop de slagroom met de suiker lobbig en spatel door de Griekse yoghurt. ( Je kunt dit gerecht ook alleen met slagroom maken, dan 500 ml slagroom nemen)
Verkruimel de meringues, in grove stukjes en spatel ze door het roommengsel. Proef even of het zoet genoeg is. (de meringues zijn al erg zoet)
Verdeel in 4 glazen om en om laagjes meringueroom en de aardbeien.
Garneer met de achter gehouden aardbeien.

Bron: Nigella Lawson.

Dit is zó lekker en zó simpel te maken. Normaal heeft V&D altijd van die grote merinques liggen. Vandaag had ik ze nodig en waren ze er natuurlijk niet. Ik heb ze zelf gemaakt van 2 eiwitten en 100 gram suiker. Dit heel stijf kloppen en in een oven van 120' C één uur bakken.

vrijdag 14 mei 2010

Spaghetti met venkel

Ingrediënten:
- 1 grote venkelknol in reepjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 4 eetlepels rozijnen
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- zout / versgemalen peper
- 3 eetlepels citroen-olijfolie
- 200 gram spaghetti
- 75 gram pecorino, geraspt
- cherrytomaatjes

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200' C. Meng de venkel met de knoflook, rozijnen, tijmblaadjes, zout, peper en citroenolie. Schep de venkel in een bakblik, leg de cherrytomaatjes er naast en bak de groente in de oven in 15 - 20 minuten gaar. Schep regelmatig om. Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de spaghetti af en schep het venkelmengsel erdoor. Voeg zout en peper en eventueel nog een scheutje citroenolie toe. Verdeel de spaghetti over twee borden en bestrooi met de pecorino en serveer met de trostomaatjes.

Dit is een slank recept voor 2 personen. Het staat bij ons regelmatig op het menu en ik gebruik volkoren spaghetti.
De anijssmaak van de venkel en het zoete van de rozijnen geven dit snelle pastagerecht een bijzonder verrassende smaak.

donderdag 13 mei 2010

Mijn eigen laptopje!

Vandaag de trotse eigenaresse geworden van een laptopje.
Gezien het vele bloggen kwamen wij een privé computer tekort.
JB wil ook wel eens 's avonds zijn foto's bewerken :-) !
Vandaar de aanschaf van dit laptopje. Is ook handig om mee te nemen op vakantie. Hij weegt maar 1 kilo en past zo in mijn handtas.

dinsdag 11 mei 2010

Sarimsakli yogurtlu havuç köftesi ( wortelkroketjes met yoghurt-koflooksaus)


Hier volgen de recepten van de Turkse gerechten die Marlous voor moederdag voor ons klaar gemaakt heeft (zie bij Moederdag).

Ingrediënten:
- 1 bos bospeen
- 2 bosuitjes
- 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
- 3 of 4 sneetjes witbrood
- 6 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
- een beetje verse platte peterselie
- een beetje verse dille
- een beetje verse munt
- 3 teentjes knoflook
- 1 ei
- 1 theelepel paprikapoeder
- mespunt cayennepeper
- bloem
- 2 dl Griekse of Turkse yoghurt
- 2 eetlepels citroensap

Bereiden:
Maak de wortels schoon, snijd ze in plakjes en kook ze in 5 - 7 minuten gaar. Maak de bosuitjes schoon en snijd in ringetjes. Snijd de korsten van het brood en pureer in een hakmachientje om broodkruim van te maken.
Snijd de peterselie, munt, dille en knoflook fijn.
Pureer de wortels met de abrikozen en de bosui in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg kruiden, broodkruim, paprikapoeder, cayennepeper, pijnboompitten, 2 knoflooktenen en het ei toe. Breng op smaak met zout en peper. Vorm hier kroketjes van en haal ze door de bloem. Zet ze 30 minuten afgedekt in de koelkast.
Maak de yoghurtsaus door de yoghurt met een geperst teentje knoflook, 2 eetlepels citroensap en wat zout te mengen.
Bak de kroketjes in porties in een koekenpan met olie gaar en serveer met de yoghurtsaus.
Afiyet olsun!

Bron: AH, "De streekkeukens van Europa": Turkije.

Yogurtlu kebap (köfta kebabs met tomatensaus en yoghurt-knoflooksaus)


Ingrediënten:
- 500 gram lamsgehakt (rund kan ook)
- 2 sneetjes witbrood
- 1/2 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ei
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- verse platte peterselie
- 6 tomaten
- Griekse of Turkse yoghurt

Bereiden:
1. Snijd de korsten van het witte brood en houd de sneetjes een paar tellen onder de kraan en knijp uit. Voeg toe aan het gehakt samen met de komijnpoeder, de paparikapoeder, de halve gesnipperde ui, het fijngehakte teentje knoflook, 2 eetlepels verse peterselie gehakt en breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed en maak hier hamburgertjes van die je iets platter maakt.
2. Maak de tomatensaus door de tomaten te ontvellen en de pitjes te verwijderen en in stukjes te snijden. Verhit 2 eetlepels olie in een pannetje en kook de tomaten een paar minuten zodat je ze zacht kunt maken met een houten lepel.
3. Meng de yoghurt met de knoflook en zout.
4. Rooster de köften in een grillpan.
5. Serveer de köften op een bord, met de tomatensaus erop en daarop weer de yoghurt en bestrooi met de platte peterselie. Serveer met rijst (op z'n Turks met kikkererwten er door).
Afiyet olsun!

Bron:"The Sultan's kitchen"van Ozcan Ozan.

Yoghurtlu çam fistikli ispanak (spinazie met pijnboompitten en yoghurt)


Ingrediënten:
- 600 gram spinazie
- Griekse of Turkse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels rozijnen
- 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
- mespuntje komijnpoeder
- 1 rode ui, gesnipperd
- zout en peper

Bereiden:
Maak de yoghurtsaus door yoghurt met citroensap, knoflook en zout te mengen.
Gesnipperde rode ui 4 minuten zachtjes bakken, voeg de spinazie in delen toe en laat slinken.
Voeg pijnboompitten, rozijnen, komijnpoeder toe en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de spinazie op een schaal en schep de yoghurtsaus erop.
Afiyet olsun!

Bron: AH, "De streekkeukens van Europa": Turkije.

maandag 10 mei 2010

Italiaanse gegrilde paprikasalade

Ingrediënten:
- 4 grote rode paprika's, bij voorkeur puntpaprika's
- 2 bolletjes bufala mozzarella
- 4 handjes rucola
- handvol geroosterde pijnboompitten
- 4 el extra vierge olijfolie, van zeer goede kwaliteit
- balsamicoazijn
- zeezout en versgemalen peper

Bereiden:
1. Rooster de hele paprika's onder de grill. Rooster ze tot ze rondom zwart zijn. Leg ze in een grote pan en leg het deksel erop (de velletjes komen dan door de stoom los). Pel de paprika's zodra ze zijn afgekoeld en vang de sappen in een kommetje op. Gooi de zwarte velletjes weg.
2. Snijd de paprika's over de lengte doormidden en schraap er de zaadjes en witte kern uit. Vang zo mogelijk nog vrijkomende sappen op.
3. Maak de dressing. Klop in een kommetje 2 eetlepels van het paprikasap met een vork door de olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.
4. Scheur vlak voor het opdienen de mozzarella in dikke repen en leg ze op 4 gekoelde borden. Leg op elk bord een handje rucola en 2 helften paprika. Sprenkel er de olijfolie en enkele druppels balsamicoazijn over. Bestrooi met de pijnboompitten. Strooi er zeezout en gemalen peper over. Serveer de salade.

Bron: "Salades" van Elsa Petersen.

Een heel simpele salade, maar lekker en licht als voorgerechtje bij een etentje. Gebruik goede ingrediënten. In het recept stond niet dat je geroosterde pijnboompitjes moest gebruiken, maar mij leek dat er lekker in en dat was het ook!

zondag 9 mei 2010

Moederdag

Voor moederdag had Marlous ons uitgenodigd om te komen eten. Ze heeft speciaal voor ons dit menu gemaakt.
Wat boffen wij toch met een dochter die koken als hobby heeft.
Marlous het was allemaal fantastisch lekker en zag er ook nog eens heel mooi uit.
Als voorgerecht had zij gemaakt: Sarimsakli yogurtlu havuç köftesi (wortelkroketjes met yoghurt - knoflooksaus)
Als hoofdgerecht: Yogurtlu kebap (Köfta kebabs met tomatensaus en yoghurt - knoflooksaus)
Daarbij Yogurtlu çam fistikli ispanak (spinazie met pijnboompitten en yoghurt) en nog Turkse rijst.
En als dessert een verrukkelijke witte chocolade cheesecake met bosvruchten. Waarvan het recept hieronder staat.
Marlous het was top! Heel erg hartelijk bedankt.

Witte chocolade cheesecake met bosvruchten


Ingrediënten:
- 2 repen witte chocolade van 150 g
- 2 x 300 g bakjes zachte roomkaas (Philadelphia)
- 285 ml slagroom
- 50 g poedersuiker
- 170 g frambozen
- 5 eetlepels frambozenjam
- 85 g Amaretti koekjes
- 200 g kleine aardbeien
- een paar bosbessen

Bereiden:
Breek de chocolade in een glazen kom, en zet deze boven een pan met kokend water om de chocolade te laten smelten. Zorg dat de bodem het water niet raakt.
Bekleed een licht ingevette cakevorm (900 g) met plasticfolie.
Klop de kaas, room en suiker, bij voorkeur met een elektrische handmixer en roer dit door de bijna afgekoelde witte chocolade tot alles goed gemengd is.
Roer 50 g frambozen met 2 eetlepels jam door elkaar. Schep de helft van het kaasmengsel in de cakevorm en lepel de frambozen met jam er in het midden op. De rest van het kaasmengsel er op schenken. Dek af met de de Amaretti koekjes. Dek de cakevorm af met plasticfolie en zet minstens 6 uur in de koelkast (liever een hele nacht).
Leg 6 mooie aardbeien apart. Halveer de rest en verwarm in een pan met de rest van de jam tot ze zacht zijn. Pureer het met de staafmixer of in de keukenmachine, wrijf daarna door een zeef om de zaadjes te verwijderen. Voeg wat water toe als de saus te dik is.Voor het serveren draai je de cakevorm om op een schaal en verwijder je het plasticfolie.
Versier de cake met de rest van de vruchten en bestuif met poedersuiker. Geef de aardbeiensaus er apart bij.

Bron: "BBC Goodfood".

Deze cheesecake heeft Marlous speciaal voor moederdag gemaakt. Hij ziet er niet alleen schitterend uit, maar smaakt ook nog fantastisch!

Panna cotta

Ingrediënten:
- 200 ml slagroom
- 300 ml melk
- 50 g suiker + 2 eetlepels
- 1 vanille stokje
- 4 blaadjses gelatine
- 200 gram aalbessen, aardbeien, frambozen, bramen (evt. diepvries)

Bereiden:
Voor vier personen.
1. Room, melk, suiker en vanille stokje (uitgeschraapt) op laag vuur zachtjes aan de kook brengen.
15 minuten zachtjes laten koken.
2. Inmiddels de gelatine in ruim koud water laten weken. Als het slagroommengsel een beetje afgekoeld is, de galatineblaadjes er één voor één doorroeren.
3. De vla in met koud water omgespoelde vormpjes van 150 ml inhoud gieten (later las ik dat je ze ook kunt insmeren met een neutrale olie, misschien komen de puddinkjes dan beter uit de vorm) en in koelkast op laten stijven.
4. Fruit ( ik heb bosvruchten uit de diepvries van AH gebruikt, met wat verse aarbeien) met suiker in pan doen en verwarmen, niet doorkoken. (smaakt zowel warm als koud)
5. Voor het serveren de vormpjes even in heet water dompelen en stort de panna cotta op een bordje. Garneer met de vruchtjes en een blaadje munt.

Dit is één van mijn favoriete desserts. Waar ik het recept vandaan heb, weet ik niet meer. Ik heb het al heel lang en al vaak gemaakt. Je kunt natuurlijk variëren met het fruit. Het voordeel van dit recept is, dat je alles van tevoren kunt maken, handig als je eters hebt.
Ik heb altijd moeite met de panna cotta goed uit de vormpjes te krijgen (gelukkig is het niet te zien op de foto). Volgende keer maak ik ze in een mooi glas en serveer het fruit er dan bovenop.

zaterdag 8 mei 2010

Roomcakejes met aardbeien

Ingrediënten:
- 150 g zachte ongezouten roomboter
- 150 g fijne kristalsuiker
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 300 g kleine aardbeien
- 150 ml slagroom
- 2 theelepels fijne kristalsuiker
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 4 eetlepels rode-bessengelei
- 1 eetlepel water

Bereiden:
1. Zet in een muffinbakplaat 12 papieren cakevormpjes. Doe alle ingrediënten in een kom en klop 2 minuten met de mixer tot een luchtige en romige massa. Verdeel het beslag over de cakevormpjes.
2. Bak de cakejes 18 - 20 minuten in een op 180' C voorverwarmde oven tot ze gerezen zijn en stevig aanvoelen. Zet ze op een rooster en laat afkoelen.
3. Snijd met een scherp mesje het midden uit elk cakeje zodat je een grote holte krijgt. Houd 6 van de kleinste aardbeien apart en snijd de rest in dunne plakjes
4. Klop de slagroom met de suiker en het vanille-extract tot het zachte pieken vormt. Schep een beetje in de holte van elk cakeje en druk de slagroom met de bolle kant van een lepel een beetje plat.
5. Schik de plakjes aardbeien dakpansgewijs op elk cakeje. Halveer de apart gehouden aardbeien en leg in het midden van elk cakeje een halve aardbei.
6. Verwarm de rode-bessengelei met het water in een kleine steelpan met dikke bodem tot de gelei gesmolten is en bestrijk de aardbeien ermee met behulp van een kwastje. Bewaar de cakejes op een koele plek totdat je ze serveert.

Bron: "Kleine cakejes" van Joanna Farrow.

Pastasalade met basilicumolie

Ingrediënten:
- 400 g farfalle (zak à 500 g)
- 1 teentje knoflook
- 2 zakjes verse basilicum (à 15 g)
- 6 eetlepels olijfolie
- 25 g pijnboompitten, geroosterd
- 1 bakje cherrytomaten (à 250 g)
- 2 potten gegrilde paprika's (pot à 295 g)
- 1 blik artisjokken (400 g)
- 50 g grano padano, geraspt
- 1 zak rucola (75 g)

Buffetgerecht voor 8 personen, maar je kunt natuurlijk ook de helft maken.

Bereiden:
Farfalle koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pasta afgieten en onder koud water afspoelen en goed laten uitlekken.
Knoflook pellen en klein snijden. Met staafmixer basilicum met knoflook en olijfolie fijnmalen.
Zout en peper naar smaak toevoegen.
Cherrytomaatjes doormidden, gegrilde paprika in dunne repen en artisjokken (eerst laten uitlekken) elk in 4 parten snijden.
Farfalle mengen met basilicumolie, pijnboompitten, tomaatjes, paprika en artisjok. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Salade afgedekt in koelkast zetten; ca 1 uur voor opdienen eruit halen. Vlak voor serveren rucola er door mengen en kaas erover strooien.

Bron : AH

Deze salade kan je ook op een andere manier maken. De geroosterde paprika en de artisjokken laat je dan weg. In plaats daarvan doe je er semi- zongedroogde tomaatjes en in stukjes gescheurde bufala mozzarella in. Ook erg lekker! En als je het helemaal makkelijk wilt doen, kun je ook pesto met olijfolie door de pasta doen i.p.v. basilicumolie.

vrijdag 7 mei 2010

Chocolate chip cookies

Marlous had vanmiddag koekjes gebakken voor een vriendin en kwam ons er ook een paar brengen.
Ze waren héérlijk, Marlous.

Kokos - maïssoep


Ingrediënten:
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 stukje verse gember (ca 3 cm), fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 eetlepel bloem
- 1 blikje maïskorrels (300g)
- 1 rode paprika, in stukjes
- 700 ml kippenbouillon (van 1 tablet)
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 1 blik mini-maïskolfjes (425 g)
- 1 zakje bosui (3 stuks), in ringetjes

Bereiden:
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 5 min. Voeg de gember en de knoflook toe en bak nog 2 min. Roer de bloem erdoor en laat op laag vuur binden.
Laat de maïskorrels uitlekken en voeg ze samen met de paprika, de bouillon en de kokosmelk toe. Verwarm al roerend. Breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur laag en laat 15 min. koken. Pureer de soep met de staafmixer. Snijd de maïskolfjes in de lengte in vieren en voeg toe. Verwarm de soep nog 5 min.
Verdeel de soep over 4 kommen en bestrooi met de bosui.
Lekker met geroosterd brood.

Bron: Allerhande 04 2010.

Nidderau (Duitsland)

Gisteren was Johan voor zijn werk in Nidderau bij Frankfurt. Natuurlijk ging er een kleine camera mee.
Het weer was vrij somber in het mooie Middeleeuwse stadje, maar dat benadrukte de bijzondere sfeer van dit dakvenster van een burcht.

dinsdag 4 mei 2010

Fruittaart


Ingrediënten:
- 100 gram boter, op kamertemperatuur
- 200 gram kristalsuiker
- 50 gram zure room
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel citroenrasp
- 210 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- perziken uit blik, verse aardbeien en bosbessen (of ander fruit)

Bereiden:
Spoel de perziken af om de siroop te verwijderen en laat goed uitlekken.
Vet een springvorm van 20 of 22 cm doorsnede in en verwarm de oven voor op 180' C.
Klop met de mixer de boter, zure room en suiker tot het licht en luchtig is.
Klop één voor één de eieren er doorheen, voeg pas de volgende toe als de ander is opgenomen.
Voeg het vanille- extract en de citroenrasp toe en roer goed door.
Zeef de bloem en de bakpoeder er boven en klop met de mixer tot alles goed gemengd en glad is.
Verdeel het deeg in de springvorm en strijk glad met een spatel.
Verdeel de vruchten over het deeg, niet aandrukken.
Zet de vorm 60 - 70 minuten in de oven.
Dek de vorm de laatste 15 minuten af met aluminiumfolie, zodat de taart niet te bruin wordt.
De cake is gaar als er een satéprikker droog en schoon uitkomt.
Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Zet de taart daarna op een rooster en laat volledig afkoelen.
Bestrooi de taart voor het serveren met poedersuiker.

Deze taart heb ik gemaakt, omdat Johan vandaag jarig is!
Inmiddels de taart geproefd en hij is héérlijk! De volgende keer neem ik een vorm van 20 cm doorsnede, nu had ik 22 cm gebruikt, dan wordt de taart iets hoger. Verder ga ik hem al na een half uur afdekken met folie, want dan droogt het fruit minder uit.

Aardbeien


Ze zijn er weer, de Hollandse aardbeien.
Zien ze er niet uit om in te bijten!