vrijdag 29 oktober 2010

Karythopitta (walnotentaart)


Ingrediënten:
- 150 g ongezouten roomboter
- 115 g poedersuiker
- 4 eieren, gesplitst
- 4 el cognac
- 1 tl kaneel
- 300 g gepelde walnoten
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 2 tl bakpoeder
- zout

Voor de siroop:
- 250 g poedersuiker
- 2 el congnac
- 2 - 3 reepjes sinaasappelschil
- 2 kaneelstokjes

Bereiden:
 1. Verwarm de oven voor op 190' C. Vet een braadschaal of een bakvorm van 23 bij 35 cm in. Klop de boter zacht in een grote kom. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel licht en luchtig is.
2. Voeg de eidooiers één voor één toe en klop het mengsel telkens even door. Roer de cognac en kaneel erdoor. Hak de walnoten grof in een keukenmachine en roer de stukjes met een houten lepel door het mengsel. Gebruik in deze fase geen mixer.
3. Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom en zet deze apart. Doe een snufje zout in het eiwit en klop dit stijf. Schep het eiwitschuim, afgewisseld met het meel, lepel voor lepel door het romige mengsel.
4. Schep het beslag in de bakvorm of ovenschaal. Strijk het uit en zorg dat het zo'n 4 cm diep staat. Bak de taart 40 minuten, tot hij bovenop goudbruin is en erin geprikte pen er schoon uitkomt. Haal de taart dan uit de oven. Verwijder de vorm voorlopig niet.
5. Voor de siroop: roer in een steelpannetje de suiker door 3 dl water. Zet het pannetje op laag vuur en verwarm alles roerend tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur weer lager en voeg de cognac, reepjes sinaasappelschil en kaneelstokjes toe. Laat deze 10 minuten trekken op laag vuur.
6. Prik met een satéprikker her en der gaatjes in de cake en schenk de siroop er langzaam over. Laat de taart 10 - 20 minuten de siroop opzuigen. Snijd de cake in vierkante stukken en serveer.

Bron: "De Griekse keuken thuis" Rena Salaman.

2 opmerkingen:

Saskia zei

Ziet er een lekkere taart uit! 300 g noten kraken is wel een heel klusje denk ik... Zou het ook lukken met Calvados in plaats van Cognac?

Caroline Brouwer zei

Hallo Saskia,
Ik zou zeggen probeer het en laat even weten hoe het smaakte. Die walnoten waren al gekraakt hoor, die had ik zo gekocht!