donderdag 8 maart 2012

Zoete aardappelgalette


Ingrediënten:
- 3 zoete aardappelen (elk ca. 350 g)
- 250 g bladerdeeg (diepvries of uit de koeling)
- 1 ei, losgeklopt
- 100 ml zure room
- 100 g geitenkaas
- zout en peper
- 2 el pompoenpitten
- 1 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 2 tl fijngesneden bladpeterselie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Pof de zoete aardappels 35 - 45 minuten in de schil tot ze bijna gaar zijn, in het midden nog iets rauw. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in 3 mm dikke plakken.
2. Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een 2 mm dikke lap en snijd er 4 rechthoeken van 7 x 14 cm uit en prik in het hele oppervlak gaatjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daar het bladerdeeg op en zet minstens een half uur in de koelkast. (ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en een rol bladerdeeg uit de koeling gebruikt waar ik 4 rechthoeken van 7 x 14 cm uit heb gesneden. Je kunt natuurlijk ook gewoon vierkante galettes maken met plakjes bladerdeeg uit de diepvries).
3. Haal het deeg uit de koelkast en bestrijk het dun met losgeklopt ei. Verdeel de zure room op de deeglappen en laat een 5 mm brede rand rondom vrij. Schik de plakken zoete aardappel licht overlappend op de roomlaag en laat de rand vrij. Bestrooi met zout en peper, verkruimel de kaas erover en bestrooi met pompoenpitten en de fijngehakte chilipeper.
4. Bak de galettes 20 - 25 minuten tot het deeg gaar is.
5. Roer terwijl de galettes in de oven staan de olijfolie, knoflook, peterselie en een snuf zout door elkaar en bestrijk de galettes direct met dit mengsel als ze uit de oven komen. Serveer ze warm of op kamertemperatuur. (koud ook lekker).

Bron: "Ottolenghi Het Kookboek".

Weer een ontzettend lekker recept uit het boek van Ottolenghi. Het ziet er niet alleen kleurrijk uit, maar de verschillende smaken van zoet (aardappel), het pittige van de pepers en het aparte van de geitenkaas combineren heerlijk in dit gerecht. Je kunt het als voorgerecht serveren, maar ook als hoofdgerecht in combinatie met een groene salade.

12 opmerkingen:

Marian zei

Oh, lijkt me heerlijk, helemaal mijn smaak!

Ik heb gisteren mijn eerste zoete aardappel gekocht... ik ga je zoete aardappelcake maken een van de dagen :-).

Groetjes,
Marian

Caroline Brouwer zei

Oh, wat leuk Marian, de cake is zalig! Dit recept is natuurlijk weer heel iets anders, maar kan ik je ook aanraden, super lekker!
groetjes, Caroline

ymme zei

Wat een mooie kleurrijke,smakelijke foto. Om zo in te bijten.

Nell zei

Yippie, alweer een recept met zoete aardappel! Het ziet er bijzonder uit, aardappel in combinatie met deeg, het is compleet nieuw voor me. Volgende keer meteen proberen.

PJ zei

Oh heerlijk! Dol op zoete aardappel en dan vooral de oranje. Wel jammer dat ik die bijna nooit in de winkel zie.

Caroline Brouwer zei

Ik heb ze bij een Turkse winkel gekocht. Wij zijn er hier in huis ook dol op!

PJ zei

Heb hier een Turkse supermarkt en een kleine Turkse groenteboer, maar die hebben alleen de paarse. Ook lekker, maar liever toch de oranje :).

Claudia van Veldhoven zei

Dat ziet er lekker uit! Wanneer ik eens zoete aardappel zie liggen, zal ik aan dit recept denken.

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Oh lekker zeg; deze moet ik ook eens maken! Vind de combi zoete aardappel-geitenkaas heerlijk!

Petra zei

Ik kwam op je blog terecht door het googlen met ingrediënten die nog in onze frigo lagen :) Ik maakte hem gisteren en dit was echt een héél lekker, origineel en toch makkelijk te maken recept. Ons bezoek vond het ook super. Ik heb het met gruyère kaas gemaakt ipv geitenkaas, ik ga het deze week opnieuw maken maar dan met geitenkaas!
En vanaf nu hou ik je blog in de gaten!

Caroline Brouwer zei

Leuk Petra! Er staan nog veel meer lekkere recepten, maar dit is inderdaad een toppertje!
groeten, Caroline

Janet zei

Heerlijk gerecht!