dinsdag 14 december 2010

Borrelhapjes voor de Kerst

Canapé met tomaatjes en feta-pesto

Ingrediënten:
- 175 g bladerdeeg
- 25 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 20 g  verse platte peterselie (of krulpeterselie)
- 2 el pijnboompitten
- 100 g feta, verkruimeld
- ½ teentje knoflook, geperst
- 4 el olijfolie
- 12 kleine cherrytomaatjes

Bereiden:
1. Bestrooi het werkvlak met de Parmezaanse kaas en rol hierop het deeg uit tot 2 mm dikte. Steek 12 rondjes uit met een doorsnee van 6 cm en bekleed hiermee een ondiepe vorm voor 12 muffins. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 ' C.
2. Prik iedere deegbodem met een vork in en bak in 15 - 20 min. goudbruin. Neem de deegrondjes voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een metalen rooster. Scheur intussen de blaadjes peterselie van de steeltjes. Houd 12 blaadjes apart, doe de resterende peterselie samen, met de pijnboompitten in de keukenmachine en hak grof. Voeg nu de feta, knoflook en olijfolie toe en draai tot een dikke pasta.
3. Schep voor het serveren een volle lepel feta-pesto op de deegrondjes en leg hierop twee gehalveerde cherrytomaatjes. Garneer met de blaadjes peterselie.

Bron: Good Food special Méditerranée 2005 en BBC Good Food



Bladerdeeg - zalmhapje

Ingredienten:
- 4 plakjes bladerdeeg
- 150 g gerookte zalm
- 1 ei
- sesamzaad of maanzaad
- 200 g roomkaas
- 2 el bosuitjes
- 2 el dille

Bereiden:
Laat het bladerdeeg iets ontdooien en bestrijk de plakjes licht met een losgeklopt ei. Snijd ze elk in negen vierkantjes en bestrooi ze met sesam- of maanzaad.
Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in een voorverwarmde oven van 200' C in ongeveer 8 minuten mooi bruin. Laat afkoelen en snijd ze in twee laagjes.
Roer de roomkaas zacht en meng er wat fijngehakte bosuitjes en dille door. Verdeel dit over de onderkant van de vierkantjes en leg hierop een stukje gerookte zalm. Leg hierop het bovenste gedeelte van het bladerdeeg.


Lekkere borrelhapjes voor als je gasten binnenkomen. Helemaal van tevoren te bereiden. Alleen het bladerdeeg op het laatste moment beleggen, anders wordt het zacht.

3 opmerkingen:

Mirjam zei

Oh die zalmhapjes zien er mooi uit! Goed idee zo, ik sla hem op!

De Bakparade zei

Hoi Caroline,

Ziet er weer lekker uit :)
Ik las dat je me wou volgen maar dat niet kon? Als het goed is, moet als je ingelogt bent bij blogger er bovenaan de pagina een balk staan waar ook volgen staat, als je daar op klikt zou je me moeten kunnen volgen ;)

groetjes Inge

Sofie zei

Mmmmmmmmmmmmm; deze zal ik uitproberen, merci voor het lekkere recpetje!