zaterdag 26 juni 2010

Aardbeien in rodewijnsiroop met mascarpone 'zabaglione'

Ingrediënten:
- 160 gram fijne kristalsuiker
- 375 ml rode pinot noir wijn
- 110 gram aardbeienjam
- 1 kaneelstokje
- 1 citroen, de schil in reepjes
- 1 vanillestokje, opengesneden
- 500 gram aardbeien, gehalveerd

Bereiden:
Verwarm de suiker, wijn, jam, kaneelstokje, citroenschil en vanillestokje in een grote steelpan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker oplost, stop met roeren en breng aan de kook. Zet het vuur zachter, zodat het mengsel gelijkmatig bubbelt en laat het ca 12 minuten koken tot het een beetje ingekookt is. Neem van het vuur. Laat afkoelen en schenk de siroop door een fijne zeef om de jampulp te verwijderen. Doe het vanillestokje en citroenschil terug in de siroop. meng de aardbeien voorzichtig door de siroop en marineer 30 minuten.

De siroop kun je een paar dagen van te voren maken en op een koele plaats bewaren.

Voor de mascarpone 'zabaglione' :
- 3 eieren
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 375 gram mascarpone
- 2 tl vanille-extract

Bereiden:
Klop de eieren met de suiker met een elektrische handmixer in een grote roestvrijstale kom tot ze goed gemengd zijn. Zet de kom op een pan zachtjes kokend water (laat de kom het water niet raken) en blijf het mengsel 5 min. kloppen of tot het warm en dik is. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt, anders krijg je roerei. Neem de kom van het vuur en klop nog 6 - 8 min. tot het mengsel koud, heel licht en dik is. Meng met de mixer op de laagste stand de mascarpone en het vanille-extract erdoor tot alles net gemengd, heel licht en romig is. Door te lang kloppen wordt de zabaglione korrelig; voeg als dit gebeurt
1 -2 el slagroom toe en roer het mengsel glad. Serveer met de aardbeien.

Dit is geen echte zabaglione, maar het heeft dezelfde lichte, delicate structuur. Serveer dit direct of bewaar goed afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.

Bron: 'Delicious' juni 2009.
Dit is een héérlijk zomers dessert. Ook als je een etentje geeft, helemaal van tevoren te bereiden. Denk er alleen aan dat je de aardbeien een half uur voor serveren even in de rodewijnsiroop marineert. Dit recept is voor 6 personen.

5 opmerkingen:

Karin zei

Het ziet er echt zalig uit. Ik ben gek op zabaglione, dus dit is een must om te proberen.
grrr

Caroline Brouwer zei

Hallo Karin,
Je zult geen spijt krijgen! En het is helemaal niet erg als je iets overhoudt, het smaakt de volgende dag ook nog heerlijk :-)

Unknown zei

Dit heb ik gisteren voor vrienden gemaakt en het was heerlijk! De hoeveelheid is voor 4 personen.

Anoniem zei

Dag Caroline,

ik heb gisteren geprobeerd dit gerecht te maken. Het was gemakkelijk om te maken en het smaakte ook lekker, maar mijn mascarpone zabaglione was nogal loperig. Hiermee bedoel ik dat als ik de aardbeien in de rodewijnsiroop erbovenop deed, deze helemaal naar beneden gingen in mijn glas.
Heb ik alles onvoldoende opgeklopt? Of hoe zou dit volgens jou kunnen.

Alvast bedankt voor je antwoord !


Groeten,


Ann

Caroline Brouwer zei

Misschien was je zabaglione niet dik genoeg. Probeer de volgende keer iets langer te kloppen, als je schaal nog boven het water is. Het moet echt dik worden.
succes, groetjes, Caroline