maandag 28 juni 2010

Koude komkommersoep

Ingrediënten:
- 3 grote komkommers, elk ca 650 g, zo uit de koelkast
- citroensap naar smaak
- 1 el olijfolie
- een handvol verse takjes dille, grofgehakt, plus wat voor garnering
- 500 ml yoghurt
- 1 - 2 tl mierikswortelroom, naar smaak

Bereiden:
1. Schil de komkommers en snijd 2 komkommers overlangs in kwarten. Verwijder de zaadjes van elk stuk en hak het vruchtvlees in blokjes. Leg ze in een grote kom en zet ze apart.
2. Snijd de resterende komkommer met een dunschiller in lange dunne linten. (Snijd de linten doormidden als je ze te lang vindt.) Leg ze in een andere kom en meng ze met wat citroensap. de olijfolie, gehakte dille en peper en zout. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem tot gebruik in de koelkast.
3. Doe de helft van yoghurt, een snufje zout en peper en de helft van de blokjes komkommer in een blender en pureer het mengsel tot er een gladde puree ontstaat. Wrijf de puree met de bolle kant van een soeplepel door een fijne zeef. Gooi de pulp in de zeef weg. Herhaal dit met de resterende blokjes komkommer en yoghurt.
Breng de komkommerpuree indien nodig op smaak en voeg indien gewenst 1 of 2 eetlepels mierikswortelroom of citroensap toe. Dek de soep af met plasticfolie en zet hem in de koelkast als je hem niet meteen serveert.
4. Schenk de koude soep in gekoelde kommen of glazen en garneer met de komkommerlinten en takjes dille.

Bron: 'Gordon Ramsay kookt'.

Op warme dagen gaat er niets boven een koude komkommersoep, die het lichaam verkoelt en de eetlust prikkelt. Een beetje mierikswortelroom pept de soep op, maar je kunt deze ook weglaten om de smaken licht en subtiel te houden.
De volgende keer doe ik er niet van die komkommerlinten in, want dat eet een beetje moeilijk., ik rasp de komkommer dan grof, dat lijkt me beter.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ga hem straks uitproberen! Alleen er staat niet echt duidelijk bij voor hoeveel personen dit is?

Caroline Brouwer zei

Het is al een tijdje geleden dat ik dit maakte, het is zeker voor 4 personen, maar ik denk wel voor meer, aangezien je kleine hoeveelheden serveert.
Veel succes, Caroline