zondag 27 juni 2010

Tropische chocoladetaart

Ingrediënten:
- 220 g ananas op sap uit blik
- 75 g roomkaas
- 200 g bloem
- 125 g suiker
- 75 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel dubbelkoolzure soda
- 200 g boter
- 40 g cacao, gezeefd
- 2 eieren
- 2 eetlepels Malibu (of gebruik het sap van de ananas uit blik)

Voor het glazuur:
- 2 eiwitten
- 100 g suiker
- 4 eetlepels golden syrup (of keukenstroop)
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel wijnsteenzuur (cream of Tartar)
- 2 theelepels kokos-essence
- 40 g gedroogde of geraspte kokos

Bereiden:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn wanneer je begint. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet twee taartvormen met losse bodem met een doorsnede van 20 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Je kunt ook alles in één vorm doen en later de taart door midden snijden. De baktijd is dan langer.
Meng de uitgelekte ananas en roomkaas in de keukenmachine tot een glad mengsel. Doe er alle ingrediënten bij en meng alles tot een glad beslag. Verdeel het in de taartvormen en bak ze 20 - 25 minuten. Een satéprikker moet er schoon en droog uitkomen. Als je één vorm gebruikt dan ca 40 minuten bakken. Laat 5 minuten in de vorm afkoelen, los ze op een rooster en laat ze verder afkoelen.
Hang voor het kokosglazuur een kom in een pan met water dat bijna kookt (het water mag de bodem van de kom niet raken) en klop met een elektrische mixer de eiwitten, suiker, siroop, zout en wijnsteenzuur tot het mengsel dik, wit en glanzend is en in pieken blijft staan. Haal de kom van de pan en zet op het aanrecht. Klop de kokos-essence door het schuim. Smeer ongeveer 1/3 van het schuim op een afgekoelde cakeplak, leg er de andere cakeplak op. Smeer de rest van het schuim als een dikke laag sneeuw op en om de taart. Strooi er onmiddellijk de gedroogde kokos op en vergeet de zijkant van de taart niet.

Bron: 'Feest' van Nigella Lawson.

Marlous heeft deze taart gemaakt omdat Eus jarig is! Hij smaakt erg lekker. Het deeg is door de ananas lekker smeuïg. Het wijnsteenzuur heeft ze gekocht bij een delicatessezaak. Het is hetzelfde als cream of Tartar. I.p.v 1 theelepel bakpoeder en ½ theelepel bakingsoda kun je ook 1½ theelepel bakpoeder gebruiken. De kokos-essence kon ze niet krijgen en heeft ze weggelaten.
JB vond dit een moeilijke taart om te fotograferen, door al dat wit!
Maar de taart smaakt er niet minder om :-)

3 opmerkingen:

LOYOYA'S KITCHEN zei

Dat ziet er heel goed uit :). Inderdaad, want ik heb het vooral heel erg met de hapjes en toetjes. Ik moet even weer streng zijn voor mezelf. Ik weet dat ik het kan, ben toch 15 kg afgevallen en heb daar heel rustig over gedaan (3 jr..haha). Het is gewoon wat extra op letten.

Es zei

Het ziet er weer lekker en prachtig uit!
Kokos essence kun je bij de toko kopen. Hele grote flessen vol.
:)

Anoniem zei

Bedankt voor je receptje.. ik had hem al bij Nigella gevonden, maar de vertaling is toch wel prettig. Het enige waar ik "tegenaan" liep is dat mijn icing niet wit is door de siroop... wel dik.. bijna zoals de vulling in een negerzoen, maar dan caramelkleur. Smaak is er niet minder om, hoor.. ;-) mvrgr. Sandra