donderdag 24 juni 2010

Fistikli Revani (griesmeel pistache-cake)

Ingrediënten:
- ½ cup ongezouten pistachenootjes, gepeld
- 3/4 cup griesmeel
- ½ cup cakemeel
- 6 eieren
- 1 eetlepel geraspte citroenschil en sinaasappelschil
- ½ cup suiker

Voor de siroop:
- 1 ½ cup suiker
- 2 ½ cup water
- vanillestokje
- 1 eetlepel citroensap

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 'C. Hak de pistachenoten fijn in een hakmolentje en doe ze in een grote kom, voeg de griesmeel en het cakemeel toe. Doe de eieren, suiker en citroen- sinaasappelschil in een andere schaal en meng dit met de mixer tot het luchtig is (een paar minuten mixen). Voeg het eimengsel toe aan het droge mengsel en giet het in een ingevette springvorm met een doorsnede van 20 cm. Bak de cake in 30 - 40 minuten goudbruin. Maak intussen de siroop door de suiker en het water zo'n 10 minuten in een pannetje te koken, voeg een vanille stokje en 1 eetlepel citroensap toe en kook nog een paar minuutjes.
Als de cake klaar is, prik er direct flink wat gaatjes in met een satéprikker en giet alle siroop over de cake. Zet de cake op een schaal of bord tegen eventueel lekken en zet hem nog 15 minuten in de uitgeschakelde oven.
Serveer er opgeklopte slagroom of romige Turkse yoghurt bij. Je kunt wat verse abrikozen met een beetje suiker en een vanillestokje 10 minuten koken en erbij serveren. (of neem een potje abrikozen).

Bron: 'Classical Turkisch Cooking' van Aylan Algar.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoeveel is 1 cup?

Anoniem zei

Cup is een inhoudsmaat. Dat betekent dat bv 1 cup suiker net evenveel weegt in grammen als bv 1 cup meel. Dus vergeet dit recept als je alles in grammen om wilt rekenen. Op veel litermaatbekers staat wel een schaalverdeling met cups. Dat ga ik proberen

Anoniem zei

in bedoel NIET evenveel weegt.

Caroline Brouwer zei

Je hebt ook speciale maatbekers met cups.